”Propunerea noastră concretă este de a-l transforma în filială a Muzeului de Arhitectură. Mausoleul a fost proiectat de Aleksei Șciusev (1873-1949), iar Muzeul de arhitectură, care poartă numele lui Șciusev, se află, practic, la circa 10 minute de mers pe jos unul față de celălalt. De aceea, transformarea în filială a Muzeului de Arhitectură este o propunere destul de interesantă”, a explicat Șumakov.
Potrivit spuselor sale, în mausoleu vor putea fi expuse proiectele din 1924-1925, când a fost anunțat concursul pentru Mausoleul lui Lenin. În opinia lui Șumakov, nu ar fi de dorit o modificare și replanificare a mausoleului.
”El este sub protecția UNESCO și, conform Cartei de la Veneția a Conservării și Restaurării, nu sunt preconizate nici un fel de schimbări în exterior și nici în interior, pentru că ar reprezenta o încălcare a principiilor de conservare a clădirii”, a explicat arhitectul.
În context, Șumakov a precizat că Uniunea Arhitecților este o organizație de creație și, de aceea, nu există substrat politic în concursul anunțat. ”Noi nu propunem scoaterea lui Lenin, nu propunem dărâmarea mausoleului. Noi propunem găsirea unei soluții pentru utilizarea ulterioară a unei mărețe opere a arhitecturii sovietice”, a subliniat el.
Arhitectul a amintit că Lenin a cerut, prin testament, să fie îngropat la Cimitirul creștin Volkovskoe, din Sankt-Petersburg, alături de mama lui, Maria Ulianova. ”Mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întâmpla”, a spus Șumakov.
Părerea lui Șumakov nu a fost împărtășită de liderul KPRF (Partidul Comunist al Federației Ruse, n.r), Ghennadi Ziuganov. ”Eu nu cred că e vorba de vreun concurs sau de niște arhitecți. Este o provocare murdară, venită din partea unora care nu au nimic în comun cu istoria țării, cu arhitectura adevărată”, a declarat el pentru RBK. În opinia lui, nimeni nu are dreptul să-și ”vâre în sanctuar căpățâna toantă și inima pustie”. Ziuganov a anunțat că inițiativa Uniunii Arhitecților din Rusia nu trezește nimic altceva decât dispreț.
Clădirea mausoleului din Piața Roșie a Moscovei a fost construită în perioada 1929-1930, după proiectul arhitectului Aleksei Șciusev. De la începutul anilor 1990, problema înmormântării lui Lenin este ridicată în mod regulat. La sfârșitul anului 2019, președintele Vladimir Putin a afirmat că nu aprobă ideea scoaterii trupului lui Lenin din mausoleu.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.