Hot News
Uniunea Arhitecților: Alte variante pentru Mauzoleul lui Lenin
13/09
Fiodor Lukianov: Duritate din nesiguranță
13/09

Eposul eroic, bîline rusești

În acest tablou, ”Trei viteji” de Viktor Vasnețov (1898, Galeriile Tretiakov), sunt prezentați Ilia Muromeț (centru), Dobrînia Nikitici (stânga) și Alioșa Popovici

Dragi prieteni, ce știți despre bîlinele rusești? Este întrebarea  Centrului Rus de Știință și Cultură din București, în postarea sa de pe Facebook. Bîlina este un cântec popular epic rusesc, despre evenimente eroice sau episoade remarcabile ale istoriei naționale din secolele XI-XVI.

Pentru prima dată, termenul “bîlină” a fost introdus de Ivan Saharov în colecția “Cântecele poporului rus”, publicată în 1839. Ivan Saharov a propus-o, plecând de la expresia “conform bîlinelor”, care se întâlnește în “Cântec despre oastea lui Igor” (sec. al XII-lea), ceea ce însemna ”conform faptelor”.

Există mai multe teorii pentru a explica originea și compoziția bîlinelor. Teoria mitologică vede în bîline povești despre fenomene naturale și eroi – personificarea acestor fenomene și identificarea lor cu zeii slavilor antici. Teoria istorică explică bîlinele ca fiind o urmă a evenimentelor istorice, uneori confundate în memoria oamenilor.

Teoria împrumuturilor indică originea literară a bîlinelor; unii tind să vadă împrumuturile prin influența Orientului, iar alții – prin influența Vestului.

Principalii eroi ai bîlinelor sunt Ilia Muromeț (Viteazul rus), Dobrînia Nikitici (Viteazul rus, prietenul lui Ilia Muromeț), Sadko (Viteaz din Novgorod, prima capitală a rușilor), Solovei Tâlharul (Antierou) și alții.

 

(Centrul Rus de Știință și Cultură din București)

 

1 Comment

  1. mihail sandu spune:

    bîlina Se traduce au fost diferiti sau altadata , a fost odata ca in povesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979957