Categories: CulturăRusia de azi

Școlile mai puțin obișnuite din Rusia

Să rupi un castravete de pe vrej, într-un solar, să asamblezi un robot vorbitor, să faci un film cu colegii de  clasă… Prin proiectul național ”Educație”, în Rusia se construiesc, astăzi, școli mai puțin obișnuite, unde copiii, cu siguranță, nu au cum să se plictisească, relatează cotidianul ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Integrarea” este o școală unică de inginerie, ce și-a deschis porțile în Regiunea Tomsk (Siberia de Vest) la 1 septembrie. I se spune școala viselor. Este dotată cu laboratoare digitale, birouri de proiectare, tehnică robotică, imprimante 3D, cabinete de limbi străine, clase de informatică, instructori de logopedie, microscoape digitale și panouri interactive.

Elevii au trei opțiuni de pregătire: tehnică și inginerie, științe socio-umanitare sau cultural-sportive. Copiii vor decide singuri în ce domeniu este mai bine să se dezvolte. ”Copiii trebuie ajutați să se decidă  în privința viitoarei profesii și să o aleagă în cunoștință de cauză”, a declarat directorul școlii, Lilia Rahimova. ”Vrem să creștem copii cu minți flexibile, curioase, care pot alege ce e mai important și care se pot rapid reforma”.

Printre altele, la școala ”Integrarea”, elevii nu au voie cu telefonul mobil, pe care trebuie să-l lase, la intrarea în unitatea de învățământ, într-o cutie specială. În schimb, au acces la gadgeturi școlare: notebook-uri și tablete, precum și Wi-Fi gratuit, dar și o bibliotecă informațională.

La Kirov (în nord-estul părții europene a Rusiei) s-a deschis o școală cu 47 de săli de clasă, cabinete speciale (psiholog, logoped), laborator de tehnică robotică, ateliere de tâmplărie și lăcătușerie, un bazin de înot, o sală de antrenamente, două săli de sport – una mai mică și alta mai mare, o bază de schi, două săli de lectură și un amfiteatru. Aici au fost create toate condițiile pentru o formare suplimentară a copiilor, ceea ce va permite organizarea școlii în regim de zi completă, unde elevii își vor putea face temele sub supravegherea pedagogilor, să practice odihna activă.

În Regiunea Voronej (zona centrala a părții europene a Rusiei) au fost deschise trei școli noi și o a patra reconstruită, cu o capacitate totală de 2200 de locuri. Cel mai mare obiectiv, cu 1100 de locuri, a fost ridicat în satul Iamnoie, de lângă Voronej. Privită din afară, clădirea pare un bazin acoperit. În interior sunt câteva săli de sport, alături se întinde un stadion. În studiouri media, copiii pot învăța tehnologii digitale, iar pe parcela experimentală pot cultiva fructe, legume și fructe de pădure. ”Dotarea este un adevărat vis! Vrem și noi la o asemenea școală”, au comentat părinții.

O altă școală a fost inaugurată în orașul Ijevsk (în preajma Uralilor). Clădirea cu trei etaje are o capacitate de 825 de locuri sau 33 de clase și, potrivit directorului Aleksandr Kudriavțev, va fi școala cea mai bine dotată, din punct de vedere tehnologic, din Republica Udmurtia. Există panouri interactive, clase de informatică mobile, laboratoare pentru cursuri practice la chimie, fizică și biologie. Există, de asemenea, un cabinet de limbi străine, o bibliotecă multimedia, aparatură specială pentru cursuri de tehnică robotică, proiectare, modelare 3D și de tipografie.

Atelierele sunt echipate cu strunguri, freze și mașini de cusut. «Sperăm să-i aducem pe toți în școală, într-un singur schimb, ceea ce nu a mai fost la noi din 1979. Dar, procesul școlar va fi organizat în regim de ”zi completă”», spune directorul. ”Adică, în prima parte a zilei se vor desfășura cursurile în clase, a doua parte fiind dedicată altor activități: diferite cercuri, secțiuni, pregătirea temelor. Părinții nu se vor mai chinui să rezolve probleme cu copilul sau să scrie dictări”.

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

10 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

12 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

13 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

13 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

15 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.