„Înlocuirea cooperării cu o campanie informațională”: MAE rus a reacționat la declarația RFG despre „otrăvirea” lui Navalnîi
04/09Șoigu visează să construiască în Siberia un oraș frumos
04/09The Lancet a publicat rezultatele testelor efectuate cu vaccinul rusesc anti-Covid
Prestigioasa revistă științifică internațională The Lancet a publicat rezultatelor primelor două etape ale testelor clinice pentru vaccinul rusesc împotriva Covid-19, ”Sputnik-V”, a anunțat Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI), scrie agenția RIA Novosti.
RFPI a precizat că respectivul articol științific marchează începutul unui ciclu de publicații dedicate acestui preparat.
”În septembrie, spre publicare, vor fi prezentate toate cercetările efectuate pe animale – pe primate, hamsteri sirieni, șoareci transgenici – unde vaccinul a demontrat o eficacitate de protecție de 100% (rezultatele pe primate și hamsteri sirieni au fost obținute până la derularea testelor clinice)”, se precizează în comunicatul de presă.
RFPI a subliniat că ”Sputnik-V” a format un răspuns imunitar umoral și celular stabil la 100% dintre participanții la studiile clinice și nu a provocat ”fenomene serioase nedorite (FSN, Grade 3) la nici unul dintre criterii, în condițiile în care nivelul de fenomene serioase nedorite variază, la alte vaccinuri, de la 1% la 25%.
”În același timp, nivelul de anticorpi neutralizanți la voluntarii vaccinați cu ”Sputnik-V” a depășit de 1,4-1,5 ori nivelul de anticorpi constatat la persoanele vindecate de Covid-19. Spre comparație: în cazul companiei farmaceutice britanice AstraZeneca, nivelul de anticorpi înregistrat la voluntarii vaccinați s-a dovedit aproaximativ egal cu nivelul de anticorpi al celor care au făcut boala provocată de infecția cu noul coronavirus”, a explicat RFPI.
La începutul lunii august, Rusia a înregistrat primul vaccin pentru tratarea Covid-19, vaccin dezvoltat de specialiștii Centrului ”N.Gamaleia” din Moscova, cu sprijinul Fondului pentru Investiții Directe al Rusiei. Preparatul a primit denumirea ”Sputnik-V”.
Șeful RFPI, Dmitri Dmitriev, a anunțat că fondul a primit solicitări din partea a peste 20 de țări pentru achiziția a unui miliard de doze de ”Sputnik-V”. Rusia a convenit să producă preparatul în cinci țări, iar capacitățile aflate la dispoziție permit lansarea a până la 500 de milioane de doze pe an.
Preparatul a primit toate aprobările și, în iulie-august, a derulat cu succes primele două etape ale testării pe voluntari cu vârste cuprinste între 18 și 60 de ani, la care, într-un final, s-au format răspuns imunitar și anticorpi la SARS-CoV-2. Faza post-înregistrare a testelor clinice a demarat săptămâna aceasta: vaccinul va fi verificat pe 40.000 de oameni.
Directorul Centrului ”N.Gamaleia”, Aleksandr Ghințburg, a arătat că participanții la această etapă vor fi ținuți sub o observație atentă de către medici: nu vor fi spitalizați, dar li se vor efectua toate analizele necesare înainte, după și în timpul programului de testare. În plus, se intenționează și monitorizare electronică: voluntarii vor putea să informeze imediat medicii în cazul apariției unor senzații neplăcute.