Șoigu a explicat că nu este vorba despre un loc anume. Ba mai mult, ideea nici măcar nu are legătură cu geografia. Este vorba, mai degrabă, despre o componentă economică și despre viitorul țării. În opinia ministrului, ceea ce-și dorește el ar trebui să fie un oraș al inovațiilor, al științei avansate, al tehnologiei. Iar Siberia a fost aleasă pentru uriașele ei bogății naturale.
– De acolo se extrage mai mult de jumătate din necesarul de cupru al țării, 75% din necesarul de nichel, aproximativ 90% din cel de platină, a explicat ministrul Apărării. Dar cel mai mare producător de motoare electrice din fibre de cupru este China. Sau aluminiu – toate lingourile le trimitem tot acolo. Deși putem și aici să facem din aluminiu ce fac acolo din lingourile noastre. Ce, e atât de greu să pui alături producții de folie de cupru, sârmă de cupru, motoare electrice, baterii și așa mai departe?
În opinia lui Șoigu, petrolul va înceta curând să mai fie atât de solicitat ca acum, astfel că în față vor ieși alte minereuri ce asigură funcționarea dispozitivelor înalt tehnologizate. Politicianul a vorbit însă și despre pădurile siberiene și uriașele zăcăminte de cărbune. Dar cel mai important este că pe întinderile bogate în resurse naturale ale Siberiei trebuie să lucreze cei mai buni oameni de știință și industriași care pot, spre exemplu, să pună la punct linii de înaltă tensiune nu pentru curent alternativ, ci continuu.
– Să luăm, spre exemplu, autoturismele Tesla. Bateriile nu sunt ale noastre, dar materie primă pentru astfel de baterii avem să ne punem și în cap, consideră Serghei Șoigu. Iar noi înțelegem că, mâine-poimâine, transportul va trece pe electricitate, iar benzina noastră, gazul natural, motorina Diesel, toate vor trece în plan secund. Ceea ce înseamnă că trebuie să adunăm cei mai buni oameni de știință, cei mai buni întreprinzători, producători, dar nu pentru a vinde nichelul și cuprul, ci pentru a lansa cele mai noi baterii, ce pot fi montate atât la ceasuri, cât și la un submarin.
În altă ordine de idei, Șoigu a declarat că își dorește să dezlege misterele legate de Insula Shumshu, ce face parte din lanțul Kurile. ”Pe Shumshu au existat niște laboratoare, pentru că acolo s-a găsit o mare cantitate de instrumentar de laborator distrus, cabluri, resturile unei serioase surse energetice”, a spus șeful apărării ruse.
Potrivit spuselor sale, fiecare nouă expediție aduce cu sine mai multe mistere și întrebări decât răspunsuri. El a adăugat că japonezii nu au dezvăluit nici pănă acum întreaga poveste. ”Dumnezeu știe ce a fost acolo. Iar noi avem dorința de a dezlega aceste mistere”, a subliniat Șoigu.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.