Alexander Rahr: Scopul scandalului din jurul lui Navalnîi
04/09„Înlocuirea cooperării cu o campanie informațională”: MAE rus a reacționat la declarația RFG despre „otrăvirea” lui Navalnîi
04/09Șeful SVR: Otrăvirea lui Navalnîi putea fi falsificată
Declarația președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, referitoare la falsificarea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi ar putea fi întemeiată, le-a spus jurnaliștilor directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, scrie TASS.
”Dacă președintele Lukașenko a afirmat acest lucru, înseamnă că avea motive temeinice. În ceea ce mă privește, nu exclud deloc această posibilitate”, a spus Narîșkin. În opinia lui, versiunea Berlinului privind otrăvirea lui Navalnîi (cu substanța Noviciok – n.r.) ridică mai multe semne de întrebare decât oferă răspunsuri.
La întâlnirea avută, miercuri, cu premierul rus, Mihail Mișustin, Lukașenko a anunțat că a fost interceptată o convorbire între Berlin și Varșovia, ce demonstrează că informația privind otrăvirea lui Aleksei Navalnîi a fost falsificată. Liderul belarus a precizat că informațiile vor fi predate FSB-ului (Serviciul Federal de Securitate – n.r.).
La rândul său, șeful Comitetului pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, Leonid Sluțki, a apreciat că acuzațiile lansate la adresa autorităților Rusiei în legătură cu ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi, fără a veni și cu dovezi în acest sens, amintește de așa-numitul caz Skripal (fostul agent dublu, Serghei Skripal, despre care s-a spus că ar fi fost otrăvit, în Marea Britanie, tot cu substanța Noviciok – n.r.), situația arată tot mai mult ca o campanie regizată”.
”Privită prin prisma declarației autorităților germane, evoluția situației din jurul lui Navalnîi seamănă tot mai mult cu o campanie regizată. Ambasadorul Rusiei în Germania nu a primit nici până acum vreo confirmare scrisă și coerentă a versiunii medicilor germani privind otrăvirea lui Navalnîi. În schimb, de la diverse niveluri, inclusiv cel parlamentar, Rusiei i se cere, extrem de vocal, să dea explicații și se fac auzite apeluri de a se renunța la colaborarea în cadrul proiectului Nord-Stream-2”, a scris Sluțki pe canalul Telegram.
Președintele Comitetului pentru politică din Bundestag, Norbert Roettgen, a cerut Uniunii Europene să adopte o reacție comună la cele întâmplate cu Navalnîi și a pus sub semnul îndoielii finalizarea proiectului Nord Stream-2.
«Comunitatea internațională este pusă, din nou, în fața unei încercări de spectacol, cu scopul de a discredita Rusia și de a promova interesele economice ale cuiva. Întrebare: chiar are Berlinul nevoie de așa ceva? Sau, cineva a avut o nevoie urgentă de a combina scamatoria cu confruntarea americano-germană din jurul proiectului Nord Stream-2 cu perspectiva unui schimb de ”amabilități pe bază de sancțiuni”? Cu siguranță, răspunsurile nu trebuie căutate în Rusia», a comentat Sluțki în postarea lui.
El a amintit, de asemenea, că, la fel ca în cazul Skripal, partea rusă nu a primit nici un fel de dovezi, deși, ca și atunci, evenimentele seamănă cu o planificată reacție în lanț. ”Aluziile la faptul că într-o țară precum Germania nu sunt acceptate variantele cu acuzații nefondate, iertați-mă, dar nu sunt pe deplin justificate. După cum bine ne aducem aminte, nici uneia dintre capitalele europene care, în semn de solidaritate cu Londra, au expulzat diplomați ruși în 2018 (inclusiv Berlinul) nu i-au fost prezentate dovezi reale ale implicării Rusiei în otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia”, a adăugat deputatul rus.
Moscova, a subliniat politicianul în încheiere, este gata să colaboreze la toate nivelurile cu Berlinul și continuă să aștepte concluzii concrete și documentate ale medicilor germani privind starea lui Navalnîi.