Categories: Rusia si lumea

Alimentare nucleară: Oamenii de știință ruși au creat o baterie cu putere sporită

Cercetătorii ruși au inventat o sursă de alimentare autonomă – o baterie nucleară compactă, de 10 ori mai puternică decât actualele dispozitive similare. Un astfel de acumulator nu reprezintă un pericol pentru om și poate funcționa până la 20 de ani și mai mult, dar, din cauza costurilor de producție ridicate, nu poate fi folosită în mediul casnic. Ea poate fi utilizată la aparate speciale, inclusiv la cele care lucrează în condiții critice – în spațiu, sub apă sau în regiunile înalte, relatează RT.

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică și de Cercetare MISiS au prezentat o baterie nucleară compactă, descrisă în revista de specialitate Applied Radiation and Isotopes.

Noua baterie transformă energia degajată prin descompunerea radioactivă în energie electrică și poate fi utilizată pentru alimentarea aparaturii microelectronice. Dispozitivul face parte din așa-numitele elemente betavoltaice, compuse din două părți: semiductori-convertori de energie și un element emițător radioactiv.

Specialiștii au dezvoltat o construcție aparte pentru bateria atomică, unde poziționarea elementului radioactiv (izotop al nichelului) previne pierderea de putere cauzată de circulația curentului în direcție inversă.

Zona efectivă de conversie a radiației beta în energie electrică a crescut, în comparație cu dispozitivele similare, de 14 ori, ceea ce a condus la o creștere generală a curentului electric. Printre alte avantaje, dezvoltatorii notează simplificarea tehnologiei pentru fabricarea unei baterii nucleare, care reduce la jumătate costul producției sale.

”Conceptul de construcție permite o creștere de câteva ori a eficienței procesului de convertire a energiei eliberate în timpul descompunerii sursei de radiații beta în energie electrică, fapt ce permite, pe viitor, o reducere a costului de producție a sursei cu aproximativ 50%, grație unui consum rațional a radioizotopului costisitor”, a declarat unul dintre autorii invenției, Serghei Legotin, docentul catedrei de electronică a semiconductorilor și fizica semiconductorilor.

O asemenea baterie poate fi folosită în dispozitive microelectronice speciale, inclusiv în aparatura care lucrează în condiții critice – în spațiu, sub apă sau în munți, arată cercetătorii. Spre exemplu, în calitate de sursă de alimentare de avarie pentru senzori nu foarte mari.
În prezent, bateria dezvoltată de MISiS se află în procedură de brevetare internațională, Universitatea fiind recunoscută de experții străini ”drept unul dintre participanții cheie pe piața bateriilor betavoltaice”, a precizat biroul de presă al Universității.

owner

Share
Published by
owner

Recent Posts

Eurodeputat consideră transferul tuturor teritoriilor rusofone către Rusia drept cea mai „logică” încheiere a conflictului din Ucraina

Conflictul din Ucraina se va încheia cu transferul regiunilor rusofone ale Ucrainei către Rusia, ca…

52 de minute ago

Politolog, despre riscurile generate de căderea Transnistriei

Presiunea asupra Transnistriei va crește, iar Rusia trebuie să fie pregătită pentru scenariul unde această…

2 ore ago

MAE rus: Viitorul dialog cu SUA pe tema Ucrainei și poziția Rusiei

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a clarificat poziția Rusiei cu privire la viitorul…

3 ore ago

Sărbători fericite!

Dragi cititori, redacția Vesti din Rusia vă dorește Crăciun fericit alături de cei dragi! Multă…

10 ore ago

Pușilin: Ce înseamnă pentru Ucraina pierderea orașului Krasnoarmeisk

Pierderea orașului Krasnoarmeisk (Pokrovsk, numele ucrainean) va fi o lovitură pentru dezvoltarea metalurgiei în Ucraina,…

24 de ore ago

Dmitri Trenin: Cel mai important centru

Profesorul Dmitri TRENIN, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială al Școlii…

o zi ago