”Rusia este pentru prelungirea START-3, dar nu este dispusă să plătească orice preț”, a spus diplomatul, ale cărui cuvinte au fost citate de reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov. Riabkov a făcut această declarație după întâlnirea cu emisarul special al SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingslea.
Totuși, a spus Riabkov, întâlnirea lui cu Billingslea a fost productivă. ”Negocierile au fost profund ancorate în subiect, discuțiile ruso-americane oferind oportunitatea susținerii unui dialog de afaceri și pe fondul problemei, părțile reușind să evite mentoratul și să se concentreze pe un schimb pragmatic de păreri. Cu toate acestea, prioritățile SUA și ale Rusiei diferă puternic în acest moment”, a precizat diplomatul.
”Statele Unite insistă ca la acordul de reducere a armamentului ofensiv strategic să adere și China. În replică, Rusia consideră că același lucru ar trebui să-l facă Franța și Marea Britanie. Dar în condițiile în care țările indicate nu sunt pregătite pentru așa ceva, Moscova și Washingtonul ar trebui să se concentreze pe tratative bilaterale, pe această temă”, a adăugat el.
Potrivit afirmațiilor sale, discuțiile au început să dobândească un caracter de lucru mai accentuat, s-a diminuat ”retorica contraproductivă”.
După convorbirile cu colegul său rus, Billingslea a declarat că părțile ”rămân departe una față de cealaltă” pe o serie întreagă de probleme. El a subliniat că SUA insistă pe ”conectarea Chinei la elaborarea viitorului tratat pentru controlul armelor, mingea fiind în terenul Rusiei”.
Pe de altă parte, Riabkov a arătat că SUA nu exclud posibilitatea prelungirii START-3, dar că, deocamdată, ”nu au fixat” această intenție. Partea americană evită un răspuns la întrebarea directă dacă este în favoarea prelungirii tratatului fără condiții preliminare, a explicat diplomatul rus. Iar discuțiile de la Viena nu au schimbat această situație, a adăugat el.
Anterior, Billingslea a afirmat că SUA sunt dispuse să încheie cu Rusia un acord bilateral în domeniul armelor nucleare, dar speră că, ulterior, pe baza lui vor fi obținute înțelegeri cu China.
La rândul său, șeful Departamentul pentru controlul armelor al MAE chinez, Fu Cong, a declarat că autoritățile de la Beijing sunt gata să adere la negocierile Rusiei și Statelor Unite, dar numai dacă partea americană își va reduce arsenalul nuclear până la nivelul Chinei.
Deputatul Radei Supreme, Aleksandr Dubinski, a criticat vizita efectuată de șeful regimului de la Kiev,…
La finalul summitului Comunității Politice Europene, desfășurat la Budapesta, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina…
Europa a început să înțeleagă că Ucraina pierde conflictul, a declarat premierul slovac Robert Fico.…
Un fragment din discursul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la Simpozionul Internațional…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este vedeta politicii internaționale cu un „nas de golgheter”, a declarat…
79% dintre cetățenii ruși au încredere în Vladimir Putin, iar 81% au precizat că președintele…
This website uses cookies.