Hot News
Experți ruși: Peste 50% dintre IMM-uri nu au avut pierderi în pandemie
18/08
Corneliu Vlad: Și totuși, morala nu poate fi exclusă din relațiile internaționale
18/08

MAE rus, despre creșterea prezenței militare a SUA în Polonia

Sediul MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Întărirea contingentului militar american din Polonia agravează situația și așa destul de complexă de la granițele vestice ale Rusiei, contribuind, totodată, la escaladarea tensiunii, se arată într-un comentariu postat pe site-ul oficial al MAE rus de purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, Maria Zaharova, relatează TASS.

”Atragem din nou atenția asupra faptului că întărirea prezenței militare americane în Polonia nu rezolvă problemele securității, ci dimpotrivă, agravează situația și așa destul de complicată de la granițele de vest ale Rusiei, contribuind la escaladarea tensiunii și sporind riscurile unor incidente neprevăzute”, a comentat oficialul rus. Zaharova a adăugat că asigurările venite din partea NATO privind caracterul nesemnificativ și rotativ al acestei operațiuni este privită de partea rusă ”ca nimic altceva decât o tentativă de denaturare a realității”.

Totuși, acordul în cauză nu reprezintă o surpriză, deoarece constituie oficializarea înțelegerilor convenite în 2019 de președinții Poloniei și SUA, Andrzej Duda și Donald Trump, a explicat reprezentanta MAE rus. «Mai merită, oare, să spunem că orientarea evident anti-rusă a documentului nu numai că nu este disimulată, dar este subliniată cu orice ocazie de către oficiali polonezi și americani? Pachetul de măsuri convenit răspunde în totalitate deciziilor ultimelor summituri ale NATO, care au consfințit cursul spre ”descurajarea” Rusiei, crearea unor linii de delimitare și intensificarea stării de tensiune în Europa pe fondul refuzului de a colabora pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite în documentele OSCE de după încheierea Războiului Rece – și anume formarea pe continent a unui spațiu comun de cooperare și încredere», se arată în document.

Zaharova a amintit, de asemenea, că aceste planuri ale SUA vin în contradicție cu prevederile Actului fondator Rusia – NATO din 1997 și schimbă condițiile de securitate din Europa. ”Încă o dată, SUA demonstrează disponibilitatea, dacă o cer propriile interese, de a ignora nu doar obligațiile ce decurg din instrumentele multilaterale, dar și părerea majorității statelor europene. Acest lucru discreditează total declarațiile funcționarilor NATO care afirmă că Alianța este furnizor de securitate și că este interesată de reducerea tensiunii din Europa. Iar propunerile concrete ale părții ruse, de neescaladare a situației din zonele de contact Rusia-NATO, rămân fără răspuns”, se precizează în comunicat.

”Cerem țărilor membre NATO să renunțe la ideea confruntării cu noi și să revină la reținere, în spiritul Actului fondator Rusia-NATO. Este, de asemenea, evident că a venit de mult momentul pentru un dialog la obiect și deschis despre problemele din sfera securității europene, precum și restabilirea contactelor pe linie militară”, a încheiat Zaharova.

TASS menționează că, la 15 august, la Varșovia, a fost semnat acordul între guvernele Poloniei și SUA privind întărirea colaborării militare, ce prevede, printre altele, înființarea, în octombrie anul curent, a unui Comandament al Corpului 5 al SUA în Polonia. De asemenea, documentul deschide calea spre o nouă creștere a efectivului trupelor americane dislocate în Polonia și stabilește cadrul juridic al prezenței soldaților americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940097