Hot News
”Disperarea președintelui Belarusului”. De ce l-a sunat din nou Lukașenko pe Putin
17/08
MAE rus, despre creșterea prezenței militare a SUA în Polonia
18/08

Experți ruși: Peste 50% dintre IMM-uri nu au avut pierderi în pandemie

Colaj: news-life.pro

Banca ”Otkrâtie” a evaluat influența crizei generate de noul coronavirus asupra întreprinderilor mici și mijlocii din Rusia. Conform datelor sondajului realizat printre antreprenori, mai mult de jumătate din companii (65%) fie au evitat pierderile în cel de-al doilea trimestru al anului, fie au închis perioada de referință cu profit.

Mediul de afaceri din Rusia a intrat într-un proces de redresare treptată, după epidemia de Covid-19. Cu toate acestea, situația pe piață rămâne instabilă, motiv pentru care orice exuberanță este prematură. 23% dintre companiile din sectorul IMM-urilor încă mai întâmpină dificultăți: scăderea comenzilor, datorii, etc. Într-un cuvânt, se luptă pentru ca afacerea să supraviețuiască. 19% descriu starea afacerii ca stabilă, iar 7% anunță chiar o creștere a profitului. 60% dintre companii și-au redus cifra de afaceri în timpul pandemiei, dar 40% anticipează o creștere a acestui indice, spre sfârșitul anului.

În același timp, în lunile mai și iunie s-a redus numărul companiilor care și-au întrerupt temporar activitatea (de la 33% la 21%); s-au reluat construcțiile și comerțul cu amănuntul, dar s-au redus considerabil afacerile din sectorul hotelier, al restaurantelor și în cel al industriei. A crescut ponderea companiilor (de la 4% la 9%) care au găsit o nouă nișă, cu precădere în educație și în transport.

Pe piață, scade nivelul de incertitudine – a scăzut ponderea companiilor care nu își pot prognoza perspectivele pentru următoarele șase luni (de la 39% la 31%), a crescut numărul celor care au de gând să-și dezvolte și să-și extindă afacerea (de la 18% la 24%).

La sondaj au participat clienții marilor bănci ale Rusiei – antreprenori individuali, șefi și proprietari de companii din sectorul IMM-urilor cu încasări de până la 3 miliarde de ruble pe an și cu până la 250 de angajați. Geografia studiului a inclus orașe cu o populație de la 100.000 de oameni în sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940142