Hot News
Nikolai Patrușev: Nazismul și fascismul n-au plecat în neant
12/08
Vaccinul rusesc și sfera politică
13/08

Focus. Primul vaccin rusesc și ”rezervele” Occidentului

Vaccinul rusesc anti-Covid ”Sputnik V”/ Foto. RIA Novosti

Primul vaccin anti-Covid din lume, înregistrat în Rusia la 11 august, a fost dezvoltat la Centrul Național de Cercetare Epidemiologică și Microbiologică ”N. Gamaleia” din Moscova care este cunoscut și prin elaborarea vaccinului împotriva febrei Ebola. ”Rezervele” exprimate de mass media occidentală față de vaccinul rusesc erau de așteptat și se explică, pe de o parte, prin concurența acerbă pentru înâietatea în dezvoltarea vaccinului împotriva noului coronavirus (interesele pecuniare ale ”lumii libere”) și, în al doilea rând, prin frustrarea cauzată de pierderea de viteză pe care au demonstrat-o țările occidentale în combaterea pandemiei, în raport cu rezultatele obținute de Federația Rusă (între altele, cel mai scăzut nivel de mortalitate).

Vaccinul anti-Covid, botezat ”Sputnik V”, a fost dezvoltat pe baza vectorilor adenovirali. Vectorii adenovirali sunt considerați absolut siguri și, de asemenea, cei mai potriviți pentru modificarea genetică. Vectorul este un virus lipsit de o genă pentru reproducere, deci nu prezintă pericol de infectare pentru organism. Oamenii de știință folosesc vectorii pentru a transporta materialul genetic luat de la virusul, împotriva căruia se face vaccinul, în celulă. Oamenii de știință din cadrul Centrului ”N.Gamaleia” lucrează cu vaccinuri vectoriali adenovirus încă din anii ’80 și au devenit lideri mondiali în dezvoltarea acestui tip de vaccin (un exemplu: dezvoltarea de succes a vaccinului anti-Ebola).

Înaintea testelor clinice, vaccinul ”Sputnik V” a parcurs toate stadiile testelor preclinice, în cadrul cărora se verifică eficiența și gradului de siguranță a preparatului, etape ce presupun experimente efectuate pe diferite tipuri de animale de laborator, inclusiv pe două tipuri de primate, explică site-ul Fondului Rus pentru Investiții Directe (sputnikvaccine.com) care participă la dezvoltarea vaccinului anti-Covid.

Potrivit sursei citate, fazele 1 și 2 ale testelor clinice s-au încheiat la 1 august 2020. Toți voluntarii au trecut cu bine testarea, nefiind înregistrate serioase manifestări imprevizibile și nedorite: vaccinul a generat un puternic răspuns de anticorpi și imunitate celulară. Nici unul dintre participanți la testele clinice nu s-a infectat cu noul coronavirus după inocularea vaccinului. Eficacitatea ridicată a vaccinului a fost confirmată și de testele de mare precizie pentru identificarea de anticorpi din plasma voluntarilor (a fost efecutată și o analiză pentru anticorpii ce neutralizează coronavirusul), dar și prin capacitatea celulelor imune ale voluntarilor de a se activa ca răspuns la proteina S prezentă în spicula coronavirusului, ceea ce înseamnă formarea unui răspuns imunitar atât la nivel de anticorpi, cât și celular, în urma vaccinării.

Faza a treia a testelor clinice a debutat la 12 august 2020, cu participarea a peste 2000 de persoane din Rusia, dintr-o serie de țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Emiratele Arabe Unite, și țări din America Latină, printre care Brazilia și Mexic. Vaccinul a primit dovada de înregistrare oficială din partea Ministerului Sănătății al Rusiei la 11 august și, în conformitate cu regulamentul adoptat în perioada de pandemie, el poate fi folosit în vederea vaccinării populației în Rusia. Producția de masă a vaccinului va începe, probabil, în luna septembrie.

Brevetul pentru substanța activă a vaccinului Sputnik V și metoda de utilizare a acestuia se află sub protecție pe teritoriul Rusiei, fiind deținut de Centrul național de cercetare epidemiologică și microbiologică ”N. Gamaleia” din Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979643