Lavrov: Eventualitatea unui război nuclear trebuie exclusă

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov/ RIA Novosti
Folosirea armei nucleare ca instrument de război trebuie să fie exclusă și Rusia cheamă toate puterile nucleare să-și reafirme oficial apartenența la acest postulat. Este îndemnul adresat de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, participanților la ceremonia de comemorare de la Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de când acest oraș din Japonia a fost ținta unui bombardament atomic.
Potrivit șefului diplomației de la Moscova, Rusia, în calitate de stat deținător de arme nucleare, este conștientă de responsabilitatea ce-i revine pentru securitatea internațională, pentru stabilitatea globală și regională. ”Înțelegem consecințele la care ar putea conduce folosirea armamentului nuclear. Cu mare neliniște constatăm astăzi o degradare a sistemului internațional de control al armelor, vedem cum se distrug tratate, cum sunt ignorate principiile de a nu dăuna securității statelor, cum cresc considerabil riscurile nucleare”, a scris Lavrov în mesajul său.
Ministrul a atras atenția asupra schimbărilor îngrijorătoare observate în orientările doctrinare politico-militare în direcția admisibilității utilizării practice a armei nucleare ca instrument de război. ”Trebuie exclus riscul unor confruntări militare între puterile nucleare și eventualitatea unui război nuclear”, a subliniat Lavrov. ”Suntem ferm convinși că într-un asemenea război, ce nu trebuie niciodată declanșat, nu pot exista învingători. Propunem tuturor puterilor nucleare să-și reconfirme oficial apartenența la acest postulat”, a scris ministrul rus.
Moscova, a continuat Lavrov, își reafirmă obligațiile asumate prin Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare și, în condițiile de distrugere de către americani a Tratatului vizând lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (IFN), și-a asumat în mod unilateral obligația de a nu desfășura rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune ”în acele regiuni ale lumii și nu înainte ca acolo să nu fie amplasate astfel de armament de producție americană”. Pentru a merge mai departe pe drumul dezarmării nucleare, se impune o dezbatere punctuală a unor probleme precum desfășurarea sistemelor americane de apărare antirachetă globală, dezvoltarea de arme strategice ofensive de mare precizie în variantă non-nucleară, militarizarea cosmosului și a spațiului cibernetic, refuzul SUA de a ratifica Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare.
Lecțiile istoriei
Lavrov a amintit că Statele Unite au lansat un atac nuclear asupra Hiroshimei și Nagasaki, deși erau pe deplin conștiente că al Doilea Război Mondial se apropia de sfârșit. ”Ofensiva trupelor sovietice în Orientul Îndepărtat, în cadrul acordurilor cu aliații, nu numai că a permis eliberarea Chinei și a Coreii, dar a privat Japonia de motivația de a continua acțiunile militare”, a explicat șeful diplomației ruse. ”În aceste circumstanțe, bombardamentele nucleare americane au reprezentat, de fapt, o demonstrație de forță și experimentarea reală a armei nucleare pe locuitori pașnici. SUA sunt prima și unica țară care a utilizat acest tip de armă de distrugere în masă”.
Șeful MAE rus a arătat că reprezentanții URSS s-au numărat printre primii observatori internaționali care au vizitat locul tragediei și au strâns materiale detaliate, puse la dispoziție conducerii țării. ”Acestea, dar și alte dovezi referitoare la rezultatele studierii consecințelor exploziilor nucleare din Japonia au fost, ulterior, publicate și prezentate opiniei publice internaționale. Sperăm că exemplul nostru va fi urmat și de alții, respectând adevărul istoric și dând dovadă de transparență în privința acelor evenimente”, a subliniat Lavrov.
”Avem obligația ca, prin eforturi comune , să garantăm că astfel de evenimente îngrozitoare și acea durere, trăite de Hiroshima și Nagasaki, să nu se mai repete niciodată”, a scris Lavrov în încheierea mesajului său.