La 4 august, nu departe de baza forțelor navale militare ale Libanului, în perimetrul portului Beirut, s-a produs o deflagrație. Au sărit în aer peste 2700 de tone de azotat de amoniu. Potrivit unui ultim bilanț, probabil provizoriu, au murit peste 130 de persoane, alte 5000 fiind rănite.
Potrivit Uniunii Marinarilor Profesioniști din Rusia, azotatul de amoniu a fost descărcat de pe nava Rhosus, în 2013. Nava naviga sub pavilionul Republicii Moldova. Echipajul era format din cetățeni ai Rusiei și ai Ucrainei. Vasul transporta marfă din Batumi în Mozambic, iar intrarea în portul Beirut nu fusese planificată. În Liban, nava a fost reținută după descoperirea unor nereguli tehnice de exploatare.
Autoritățile portuare nu au permis ca marfa să fie descărcată și transferată la bordul altui vas. Numai după mai bine de un an, un tribunal de profil din Liban a dispus ca azotatul de amoniu să fie descărcat, dar încărcătura nu a fost niciodată supusă unui proces de reciclare.
Suhanov a declarat, de asemenea, că proprietarul înregistrat al navei Rhosus este compania bulgară Briar Wood Corporation, iar steagul Moldovei, sub care ea naviga, era o variantă comodă, adică una ce îngreunează la maxim identificarea adevăratului proprietar al vasului, ceea ce permite evitarea responsabilității.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.