Hot News
Occidentul l-a împins pe Lukașenko într-o situație de impas
05/08
Moscova a răspuns cuvintelor lui Lukașenko despre „incendiu până la Vladivostok”
05/08

Majoritatea emigranților vor să rămână în Rusia pentru totdeauna

Foto: Rosbalt

Mai mult de jumătate dintre emigranți, atât cei care și-au găsit deja de lucru în Rusia, dar și cei care abia s-au hotărât să vină în această țară, intenționează să rămână aici pentru totdeauna, arată un studiu elaborat de Școala Superioară de Economie (VȘE), scrie Rosbalt.

Potrivit cotidianului Vedomosti, dorința ”de a se stabili” a fost constatată în luna aprilie, în plină pandemie de coronavirus, când, în Rusia, și-a pierdut locul de muncă fiecare al zecelea cetățean al țării și fiecare al treilea emigrant (33,8%). Sondajul a fost realizat la telefon și pe internet. 18,9% dintre respondenții străini au declarat că întreprinderea lor nu mai lucrează și că nu au fost plătiți. Totuși, angajatorii i-au ajutat cum au putut, inclusiv asigurându-le hrană, locuință și menținându-i pe lista angajaților, până la reluarea activității.

Din cauza măsurilor restrictive drastice, la Moscova au rămas fără loc de muncă 40,8% dintre străinii veniți din țările CSI, în regiuni, procentul acestora fiind de numai 21,2%. Au fost concediați în primul rând lucrătorii mai puțin calificați și angajați neformal. Dificultăți au întâmpinat, de asemenea, lucrătorii independenți și angajații întreprinderilor mici și mijlocii.

Fără loc de muncă au rămas 54,3% dintre emigranții care făceau parte din personalul hotelurilor și restaurantelor, 35,4% dintre bone și menajere, 32,9% dintre vânzători, 18,5% dintre constructori. Dacă, în marea lor majoritate, rușii au suferit din cauza scăderilor salariale, emigranții au avut probleme din cauza închiderii întreprinderilor.

Rămași fără venit, 35% dintre străini erau pregătiți să reziste o lună, iar mai mult de 50% dintre cei intervievați au declarat că, după concediere, nu mai aveau bani nici de mâncare. Dar numai 10% s-au gândit să plece temporar din Rusia și să se întoarcă în țara lor, așteptând să treacă nenorocirea și apoi să revină. 42,7% au fost convinși să se pot întoarce la vechiul loc de muncă, 42,8% – că își vor găsi altceva. Emigranții pe care pandemia i-a prins în țara lor de origine au afirmat că așteaptă sfârșitul perioadei de carantină și intenționează să revină în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979519