Hot News
MAE rus, despre raportul britanic privind ”amestecul Rusiei”
22/07
Kremlinul este revoltat de atacul asupra jurnaliștilor ruși din Statele Unite
22/07

Putin a definit obiectivele dezvoltării Rusiei până în anul 2030

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin/ Foto: Administrația Kremlinului

Vladimir Putin a dispus ca, în Rusia, speranța de viața să ajungă la 78 de ani. Este unul dintre țelurile înscrise în decretul semnat de către șeful statului privind obiectivele naționale de dezvoltare a țării până în anul 2030, printre care obținerea, în următorii zece ani, a unui ritm de creștere a PIB peste media mondială. Președintele a ordonat, de asemenea, majorarea veniturilor populației. Se preconizează ca, în intervalul de referință, nivelul de sărăcie să fie redus de două ori, exportul de produse altele decât cele energetice să crească cu 70%, iar numărul angajaților din întreprinderile mici și mijlocii să atingă 25 de milioane. În plus, decretul presupune îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cel puțin 5 milioane de familii pe an.

«După cum reiese din document, decizia a fost adoptată pentru “o dezvoltare progresivă a Federației Ruse, pentru creșterea numerică a populației țării, a nivelul de viață al cetățenilor, pentru crearea unor condiții confortabile de trai, precum și pentru ca fiecare om să-și poată descoperi talentele”».

Pentru următorul deceniu, președintele a desemnat drept principale obiective protejarea populației, a sănătății și a bunăstării oamenilor, a oportunităților pentru realizarea personală și dezvoltarea talentelor, pentru un mediu de viață confortabil și sigur, o muncă decentă și eficientă, precum și pentru un antreprenoriat de succes și transformare digitală.

Pentru îndeplinirea obiectivelor trasate, șeful statului a ordonat Guvernului ca, până la 30 octombrie, să ajusteze proiectele naționale. După cum a explicat secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, necesitatea acestei ajustări a apărut pe fondul situației nefavorabile din economia mondială. Cu toate acestea, obiectivele desemnate sunt ambițioase și realiste.

”Pentru Rusia, documentul este cu adevărat vital și merită o profundă analiză, după care, în termen de trei luni, va urma ajustarea decretului prezidențial din luna mai 2018”, a adăugat Peskov.

Conform dispozițiilor formulate de Vladimir Putin, până în anul 2030, speranța de viață trebuie să atingă 78 de ani. Potrivit datelor Rosstat (Serviciul de statistică, n.r.), acest indicator a fost, în 2019, de 73,3 ani. Creșterea ulterioară a acestei valori va fi posibilă, în mare parte, prin realizarea proiectelor naționale din domeniul sănătății, crede analistul Artiom Daev, de la firma Amarkets.

”Este vorba despre construcția de spitale și maternități în regiunile îndepărtate ale țării, despre diagnosticare timpurie și despre dispensarizarea populației. În același timp, trebuie majorate pensiile, pentru ca persoanele în vârstă să poată cheltui mai mult pentru odihnă, pentru achiziția de medicamente și a alimentelor de calitate și crearea de oportunități pentru o bătrânețe activă – adică asigurarea de locuri de muncă pentru persoane în vârstă și pentru persoane aflate înainte de pensie”, a explicat Daev pentru postul de televiziune RT.

După cum reiese din decretul prezidențial, până în anul 2030, Rusia trebuie, de asemenea, să intre în primii zece lideri mondiali după calitatea învățământului obligatoriu și după volumul de studii științifice de cercetare. Mai mult, în decurs de zece ani, se dorește sporirea, până la 95%, a cotei serviciilor de masă de importanță socială, accesibile în variantă electronică. La rândul său, ponderea gospodăriilor cu acces la internet trebuie să crească la 97%. Mai mult, șeful statului a cerut ca investițiile în ”soluții autohtone din sfera tehnologiilor de informații” să crească de patru ori.

Factori de accelerare

Vladimir Putin a dispus, de asemenea, ca, până în 2030, să fie atins un ritm de creștere a PIB peste media mondială și să fie asigurată o creștere stabilă a veniturilor populației. Pe acest fundal, în decursul următorilor zece ani, nivelul de sărăcie ar urma să scadă de două ori în Rusia, comparativ cu indicatorul din 2017.

De menționat că, la sfârșitul anului 2017, ponderea populației cu venituri sub nivelul de subzistență a fost de 12,9%. Între timp, încă în 2018, acest indicator a coborât până la 12,6%, iar în 2019 – la 12,3%. Sunt date publicate de Rosstat.

”Îndeplinirea obiectivelor naționale va asigura creșterea PIB și dezvoltarea economiei. Dacă producția și profitul cresc – întreprinderile vor fi interesate de crearea de noi locuri de muncă și de majorarea salariilor pentru angajați. Ceea ce va antrena o creștere a veniturilor reale disponibile ale populației și, într-un final, va conduce la reducerea nivelului de sărăcie”, a comentat directorul Centrului pentru cercetări de conjunctură al Institutului de studii statistice și cunoștințe economice, Gheorghi Ostapkovici.

Potrivit spuselor sale, creșterea salariilor și reducerea nivelului de sărăcie va permite extinderea bazei fiscale și creșterea veniturilor bugetare. În același timp, statul ar putea direcționa banii astfel obținuți spre dezvoltarea capitalului uman – educație și sănătate, crede Ostapkovici.
Conform decretului semnat de Vladimir Putin, până în 2030, Rusia trebuie să obțină inclusiv o creștere a exporturilor de produse – altele decât resurse energetice – cu cel puțin 70%, comparativ cu nivelul anului 2020. În opinia experților, astfel de livrări peste hotare pot crește grație tehnologiilor avansate și a sectorului agricol.

”Creșterea exporturilor de produse – altele decât cele energetice – se intenționează a se realiza prin crearea unor produse competitive, care să fie cumpărate de țări europene și asiatice. Este vorba, în special, de tehnică auto, utilaje mecanice, computere și mărfuri agroindustriale – produse și cereale. Acești factori vor contribui, de asemenea, la accelerarea ritmului de creștere a PIB-ului țării peste media mondială”, a explicat Artiom Daev.

Mai mult, în cadrul decretului prezidențial, numărul angajaților din sfera întreprinderilor mici și mijlocii trebuie să ajungă la 25 de milioane în următorii zece ani. Șeful laboratorului Institutului pentru studii economice aplicate, Aleksandr Abramov, a arătat că acest obiectiv poate fi atins prin reducerea încărcăturii administrative ce apasă asupra antreprenorilor și prin îmbunătățirea climatului de afaceri din Rusia.

Condiții de locuit

Pe lângă toate acestea, documentul presupune îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cel puțin 5 milioane de familii în fiecare an și creșterea volumului construcțiilor de locuințe cu cel puțin 120 de milioane de metri pătrați pe an.

La 13 iunie, la ședința Consiliului pentru proiecte naționale, Vladimir Putin a declarat că, în Rusia, a apărut o șansă istorică de a rezolva problema locativă. Potrivit spuselor sale, asigurarea cu locuințe constituie una dintre condițiile fundamentale pentru o viață normală a omului și a familiei”.

”Avem istorica șansă ca, într-un interval de timp rezonabil, să rezolvăm, poate pentru prima dată în istoria Rusiei, această chestiune cardinală a locuințelor. Nu trebuie să scăpăm această șansă, trebuie să muncim asiduu în acest scop”, a subliniat președintele.

Aleksandr Abramov, unul dintre principalii dezvoltatori ai pieței imobiliare din Rusia, este de părere că trebuie să crească accesul la credite ipotecare. Potrivit datelor Băncii Centrale, în mai 2020, rata medie a creditelor pentru locuințe a coborât, în Rusia, până la cel mai scăzut nivel din întreaga perioadă de observare – 7,4% pe an. În același timp, experții prognozează că acest indicator va înregistra o scădere suplimentară în viitorul apropiat.

”Piața ipotecară reprezintă unul dintre motoarele creșterii economice. Creșterea accesibilității la creditele pentru locuințe va antrena o creștere a colectării de impozite și un flux al investițiilor străine în domeniul construcțiilor. Ipoteca a devenit, deja, accesibilă pentru populație, ceea ce va conduce, cu siguranță, la îmbunătățirea condițiilor de locuit și a stabilității financiare”, a concluzionat Abramov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2945709