Categories: Rusia si lumea

MAE rus, despre raportul britanic privind ”amestecul Rusiei”

Reprezentatul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat raportul Comitetului Parlamentului Marii Britanii referitor la un presupus amestec al Moscovei în politica internă a Regatului Unit, relatează RIA Novosti.

Speakerul instituției a definit documentul drept ”rusofobie cu șlefuire de fake”, adăugând că, în cazul acestui raport, ”nu a ieșit nimic senzațional”.

În raportul postat pe site-ul Comitetului parlamentar pentru spionaj și securitate, Marea Britanie este prezentată drept ”unul dintre obiectivele serviciilor de informații ale Rusiei, pe direcția vestică”. Se afirmă, de asemenea, că Moscova și-a consolidat influența asupra politicii britanice grație legăturilor ”oligarhilor” cu companii și elitele locale.

”Acest lucru a condus la apariția unei industrii de intermediari, în plină ascensiune – avocați, finanțiști și agenți imobiliari, care, conștient sau fără să își dea seama, au fost, de-facto, agenți ai statului rus”, scrie în rezumatul materialului în discuție.

Documentul formulează, de asemenea, acuzații de ”atacuri cibernetice” și ”răspândire de dezinformări”.

Învinuiri sunt adresate în special postului de televiziune RT și agenției Sputnik, care, în opinia autorilor raportului, ar fi prezentat într-o manieră părtinitoare referendumul din 2016 – referitor la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Printre altele, se afirmă că aceste mijloace de informare în masă au fost dominate de o poziție ”antieuropeană”, încercând, astfel, să-i convingă pe cititorii și pe abonații rețelelor de socializare să voteze pentru Brexit, ceea ce ar fi fost benefic pentru autoritățile ruse. În același timp, chiar autorii raportului recunosc că ”este, practic, imposibil să dovedești influența acestor tentative”.

Textul de 50 de pagini a fost trimis la Cancelaria primului ministru încă din octombrie anul trecut. La acel moment, guvernul a tergiversat publicarea lui, explicând că dezvăluirea documentului trebuie să fie precedată de ”anumite procese”. După toate probabilitățile, decizia a fost amânată până la formarea noii componențe a comitetului de securitate, ceea ce s-a întâmplat în această săptămână.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat agenției RIA Novosti, când încă se afla la cârma diplomației Regatului Unit, că Londra nu dispune de date privind amestecul Rusiei în referendumul privind Brexitul și în alte procese.

Comentând publicarea raportului, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că Rusia nu s-a amestecat niciodată în treburile interne ale altor state. La rândul său, șeful MAE, Serghei Lavrov, a declarat, referitor la același subiect al intervenției ruse în alegerile din alte țări, că nu există dovezi care să și confirme acest lucru.

owner

Recent Posts

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

2 ore ago

De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START

Riabkov: Rusia a refuzat dialogul cu Statele Unite cu privire la New START din cauza…

5 ore ago

Szijjártó, despre un nou grup de soluționare a crizei ucrainene

Ungaria se va alătura grupului ”Prietenii Păcii”, creat la inițiativa Chinei și a Braziliei pentru…

5 ore ago

Riabkov: Rusia urmărește reacția Occidentului la modificarea politicii nucleare

Rusia urmărește reacția Occidentului la modificările aduse politicii nucleare, a declarat viceministrul de Externe Serghei…

6 ore ago

Serghei Lebedev: Apărarea aeriană a României a participat la respingerea atacului asupra orașului Izmail

Forțele de apărare antiaeriană ale României au participat la respingerea unui atac nocturn asupra orașului…

7 ore ago

Bankingnews: Pe lângă bomba nucleară, Putin are „tătucul tuturor bombelor”

Moscova are „tătucul tuturor bombelor” (din engleză, Father of All Bombs, FOAB), care este cea…

21 de ore ago

This website uses cookies.