Speakerul instituției a definit documentul drept ”rusofobie cu șlefuire de fake”, adăugând că, în cazul acestui raport, ”nu a ieșit nimic senzațional”.
În raportul postat pe site-ul Comitetului parlamentar pentru spionaj și securitate, Marea Britanie este prezentată drept ”unul dintre obiectivele serviciilor de informații ale Rusiei, pe direcția vestică”. Se afirmă, de asemenea, că Moscova și-a consolidat influența asupra politicii britanice grație legăturilor ”oligarhilor” cu companii și elitele locale.
”Acest lucru a condus la apariția unei industrii de intermediari, în plină ascensiune – avocați, finanțiști și agenți imobiliari, care, conștient sau fără să își dea seama, au fost, de-facto, agenți ai statului rus”, scrie în rezumatul materialului în discuție.
Documentul formulează, de asemenea, acuzații de ”atacuri cibernetice” și ”răspândire de dezinformări”.
Învinuiri sunt adresate în special postului de televiziune RT și agenției Sputnik, care, în opinia autorilor raportului, ar fi prezentat într-o manieră părtinitoare referendumul din 2016 – referitor la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Printre altele, se afirmă că aceste mijloace de informare în masă au fost dominate de o poziție ”antieuropeană”, încercând, astfel, să-i convingă pe cititorii și pe abonații rețelelor de socializare să voteze pentru Brexit, ceea ce ar fi fost benefic pentru autoritățile ruse. În același timp, chiar autorii raportului recunosc că ”este, practic, imposibil să dovedești influența acestor tentative”.
Textul de 50 de pagini a fost trimis la Cancelaria primului ministru încă din octombrie anul trecut. La acel moment, guvernul a tergiversat publicarea lui, explicând că dezvăluirea documentului trebuie să fie precedată de ”anumite procese”. După toate probabilitățile, decizia a fost amânată până la formarea noii componențe a comitetului de securitate, ceea ce s-a întâmplat în această săptămână.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat agenției RIA Novosti, când încă se afla la cârma diplomației Regatului Unit, că Londra nu dispune de date privind amestecul Rusiei în referendumul privind Brexitul și în alte procese.
Comentând publicarea raportului, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că Rusia nu s-a amestecat niciodată în treburile interne ale altor state. La rândul său, șeful MAE, Serghei Lavrov, a declarat, referitor la același subiect al intervenției ruse în alegerile din alte țări, că nu există dovezi care să și confirme acest lucru.
Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…
Președintele rus Vladimir Putin a lansat traficul pe o autostradă între Ținutul Krasnodar și Crimeea…
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
This website uses cookies.