Hot News
Lavrov: Au crescut riscurile unui conflict nuclear
10/07
Tratat de pace. Propunerea Rusiei pentru Japonia
11/07

Dmitri Kozak: Negocierile cu Ucraina amintesc de teatrul absurdului

Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui rus/ Foto: TASS

Șef-adjunctul administrației prezidențiale a Rusiei, Dmitri Kozak, a vorbit, într-un interviu acordat agenției TASS, despre contactele cu parteneri ucraineni, declarând că Moscova nu are nici un fel de ”linii roșii” și că Rusia nu își pierde speranța într-o reglementare pașnică a situației din Donbass.

– După părerea dumneavoastră, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, echipa lui, sunt de bună credință comparativ, să spunem, cu predecesorii lor?

Dmitri Kozak: – Nu vreau și nu pot să fac vreo evaluare, inclusiv să evaluez buna credință a noii echipe. Cu cea de dinainte, nu am interacționat. Totuși, în ceea ce privește buna credință, aș dori să punctez următoarele. Până de curând, cam până la începutul lunii martie, au existat speranțe prudente pentru un dialog deschis și constructiv pe toate chestiunile care țin de reglementarea conflictului. În ultimele luni, însă, speranțele se risipesc destul de vertiginos.

O spun, de la bun început, că suntem conștienți de dificultatea colegilor noștri de la Kiev de a lua hotărâri în condițiile politice interne în care se află acum. Observăm că orice tentativă întreprinsă de ei, de a face un pas constructiv pentru îndeplinirea Acordurilor de la Minsk, antrenează o obstrucție furtunoasă din partea opozanților politici, care sunt, de fapt, coautori ai tuturor Acordurilor de la Minsk.

Cotitura s-a produs după ședința Grupului de contact din 11 martie anul curent, la care colegii ucraineni au dat dovadă de spirit constructiv și, cu participarea reprezentanților Donbassului, ai OSCE și ai Federației Ruse, s-a ajuns la înțelegeri, precum scoaterea procesului de negocieri din punctul mort. A doua zi, însă, participanții la ședința Grupului de contact au fost supuși unor presiuni dintre cele mai puternice, cu acțiuni aduse la limita revoltelor de masă. După care, poziția constructivă a reprezentanților Ucrainei s-a schimbat destul de radical. Practic, a devenit opusă.

De aceea, în privința perspectivelor reglementării politice, se poate spune un singur lucru: astăzi, totul depinde, într-o măsură determinantă, de pozițiile principalului beneficiar al reglementării, adică de Ucraina însăși.

Mai vreau să adaug că, pentru locuitorii din Donbass și pentru cetățenii întregii Ucrainei, aceasta nu este o chestiune de filosofie. Pentru ei, este o problemă de supraviețuire. Acesta este adevărul care necesită un răspuns cât se poate de concret. Dacă echipa președintelui Zelenski va promova un dialog consecvent, direct și onest cu Donbassul, va exista șansa de reglementare a conflictului. Și, destul de repede. Însă, dacă va rămâne cea afișată cu destulă sinceritate în ultimele luni – să porți negocieri cu scopul unic de a le tergiversa la nesfârșit, fără să ajungi la vreo înțelegere – este drumul direct spre înghețarea conflictului pentru mulți ani de acum înainte.

– După această poveste, Kievul a început să vorbească despre niște ”linii roșii” la negocieri, peste care ei nu sunt
pregătiți să treacă. Are și Rusia propriile ”linii roșii” și în ce ar consta ele? Sunt posibile, pentru Moscova, compromisuri în această chestiune?

Dmitri Kozak: – Federația Rusă nu are nici un fel de ”linii roșii”. Reprezentanții Rusiei în Grupul de contact au directive simple și lipsite de echivoc privind susținerea oricăror înțelegeri ce vor fi obținute între Donbass și Ucraina, cu scopul prevenirii escaladării și reglementării pașnice a conflictului. Orice înțelegere.

Care sunt ”liniile roșii” ale colegilor de la Kiev nu este cunoscut, în totalitate. Au obiceiul de a-și formula, frecvent, poziția într-un limbaj esopic. Una dintre linii poate fi identificată – nici un dialog cu nici un fel de reprezentanți ai ”unor raioane din Regiunile Donețk și Lugansk” (ORDLO). Dar, această ”linie roșie” iese dincolo de ”liniile roșii” trasate în Acordurile de la Minsk, care prevăd fără echivoc acest dialog.
Asistăm, din nou, la o situație absurdă, când, în toate declarațiile conducerii superioare a Ucrainei, inclusiv în documentele finale ale ultimului summit, de la Paris, al Grupului în Format Normandia, semnate de președintele Volodimir Zelenski, se arată constant că nu există alternativă la Acordurile de la Minsk pentru reglementarea conflictului, imediat se afirmă că există niște ”linii roșii” ce nu permit îndeplinirea acelorași Acorduri de la Minsk.

– Cât ar mai putea dura aceste nesfârșite negocieri? Cât timp este dispusă Rusia să discute fără rezultate? Sau, la un moment dat, va trebui dat cu pumnul în masă?

Dmitri Kozak: – Este o dorință care apare, uneori, este adevărat. Multele ore de negocieri fără rezultat duc deseori cu gândul la teatrul absurdului.

Însă, având în vedere că, în conformitate cu Acordurile de la Minsk, Federația Rusă este unul dintre participanții la Grupul de contact, chiar și în aceste condiții noi vom depune toate eforturile pentru a obține, pe cale pașnică, încetarea conflictului din apropierea granițelor noastre. Iar, singurul fundament în acest sens sunt Acordurile de la Minsk. Încercările de a inventa alte instrumente de reglementare conțin pericolul real de a împinge soluționarea conflictului pe o durată nedeterminată.

Ultima oră: Vineri mai târziu, Dmitri Kozak a declarat, într-o discuție cu ziariștii, că Kievul ar trebui să confirme sau să dezmintă oficial, la cel mai înalt nivel, cuvintele reprezentantului său din grupul de contact, viceprim-ministrul Ucrainei, Aleksei Reznikov, privind necesitatea revizuirii acordurilor de la Minsk. În caz contrar, aceasta va însemna renunțarea Ucrainei la toate acordurile și negocierile asupra Donbass-ului.

„Nu încetăm să fim surprinși când, în mod constant, auzim de la colegii noștri ucraineni cu statut oficial, diverse afirmații publice care se contrazic sau sunt dezmințite ulterior, a mai spus Dmitri Kozak. Deși, în percepția generală din lumea noastră, orice declarații publice făcute de către vice-premierul, ministrul sau alți funcționari înalți chiar reprezintă poziția oficială a statului.”

“Dacă, în viitorul apropiat, declarația lui Aleksei Reznikov va fi confirmată sau nu va fi dezmințită – de data aceasta, de către primul ministru sau de președintele Ucrainei, atunci, aceasta înseamnă cu adevărat retragerea Ucrainei din acordurile de la Minsk și, prin urmare, din formatele Minsk și Normandia de negocieri pentru soluționarea conflictului din Donbass. Înseamnă, de asemenea, că președintele Ucrainei va trebui să-și dezavueze semnătura pusă, în urmă cu șase luni, sub comunicatul final al summitului de la Paris, din 9 decembrie 2019”, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979756