Previziuni. Dvorkovici: Vine cea mai grea perioadă pentru Rusia
08/07General FSB: Cum sunt identificați spionii
09/07Senatorul Konstantin Kosaciov: Rusia va reacționa la extinderea, în continuare, a NATO
”Din punctul de vedere al securității, situația din regiunea noastră nu s-a îmbunătățit, o dovadă în acest sens putând fi sistemul de rachetă intrat recent în dotarea armatei ruse și care reprezintă o amenințare pentru toate țările NATO”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Juri Luik. Dar, a apreciat el, prezența militară a SUA în Estonia întărește securitatea și demonstrează unitatea aliaților, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov pe pagina sa de Facebook.
Cu aceste cuvinte, domnul Luik a confirmat într-un mod strălucit corectitudinea poziției Rusiei care, de mai bine de 30 de ani, arată că nici extinderea NATO (inclusiv aderarea la organizație a Estoniei), nici prezența militară a SUA, nici amplasarea, cu titlu permanent, pe teritoriul noilor membri ai Alianței a unor importante arme de luptă și forțe armate ale NATO nu îmbunătățesc situația privind securitatea în regiune, continuă politicianul rus în comentariul său, preluat de ”Rossiiskaia Gazeta”.
«Îi împrospătez memoria domnului Luik. În Carta de la Paris pentru o nouă Europă, semnată de toate statele OSCE, la acea dată (21.11.1990 – n.r.), este proclamat principiul indivizibilității securității, iar în descrierea viitoarei ei construcții – după încheierea ”războiului rece” – NATO nu este menționat nici o dată. Nici o dată, domnule Luik. Cu toate astea, începând din 1991 teritoriul european al NATO s-a extins cu 35%. După destrămarea URSS, 13 țări au reușit să devină membre ale blocului. Dacă în 1991, suprafața țărilor-membre NATO era de 3.504.603 kilometri pătrați, acum, sub controlul Alianței sunt 4.681.093 kilometri pătrați. Și, cu aproximativ 1000 de kilometri mai aproape de granițele Rusiei. În același timp, bugetul militar însumat al țărilor NATO este de circa 20 de mai mare decât cel al Rusiei.
Chiar și așa, încăpățânată, securitatea nu s-a îmbunătățit, ca să vezi ghinion!
Și, să nu vă mirați, domnule Luik, dacă, în condițiile în care NATO continuă să împartă spațiul securității europene într-unul privilegiat pentru sine și după principiul rezidual pentru ceilalți, iar Estonia susține în mod iresponsabil acest lucru, Rusia va reacționa. Chiar așa! Va reacționa și va răspunde. Inclusiv prin echiparea armatei cu noi sisteme de apărare – pur și simplu, suntem obligați să ne gândim la propria securitate, când, din partea alianței voastre (ca idee), există o permanentă amenințare la adresa spațiului nostru de securitate, cu încălcarea spiritului Cartei de la Paris pentru o nouă Europa, dar și a literei Actului Fondator Rusia-NATO (semnat la 27 mai 1997 – n.r.).
Nu este nimic personal, domnului Luik. Încercați, mai bine, să corectați câte ceva în conservatorismul dumneavoastră», scrie, în încheiere, senatorul rus.