Vyacheslav Samoshkin: Parabola politică a lui Vladimir Putin și invitația la dialog
03/07SUA au înăsprit restricțiile pentru exporturile în Rusia
03/07Kosaciov: Democrație nu înseamnă doar să dărâmi statui și să pupi vârful pantofului
Statele Unite, care se consideră ”custode” al democrațiilor din întreaga lume, nu puteau, desigur, să nu reacționeze la votul din Rusia privind amendamentele la Constituție. Că doar ”este treaba lor, în cele din urmă, nu a altcuiva”, scrie Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației, într-o postare pe Facebook, preluată de ”Rossiiskaia Gazeta”.
Deși, constată în continuare politicianul rus, reacția oficială a fost cam ofilită: reprezentanta Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a venit cu o formulare destul de ambiguă despre ”preocuparea legată de informația privind eforturile depuse de guvernul rus în vederea manipulării rezultatelor votului la amendamentele constituționale”.
Este de la sine înțeles că, așa cum obișnuiește, Departamentul de Stat nu s-a obosită să explice ce fel de eforturi a depus direct guvernul rus și cum ar fi putut el să manipuleze niște rezultate abia apărute. Adică rușii ăștia, ei tot timpul manipulează ceva, ba votul lor, ba votul americanilor…
Și a mai anunțat Morgan Ortagus că SUA sunt, de asemenea, ”deosebit de neliniștite” de adoptarea unui amendament ce-i permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.
E, și aici ne oprim. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că Putin constituie pentru Washingtonul o piedică extrem de neplăcută în calea încercărilor SUA de a conduce țara noastră din afară, așa cum s-a întâmplat în anii ’90. Exprimându-ne frumos, trebuie să spunem că nu este treaba Departamentului de Stat pe cine, cum și pentru cât timp vor alege într-una dintre puținele țări ale lumii care dispun de luxul suveranității și care nu întreabă ambasada SUA pe cine și în ce funcție trebuie să aleagă sau să desemneze.
O parte importantă a democrației constă și în a respecta procesul constituțional al altora, nu doar în a dărâma statui și a pupa vârful pantofului urmașilor foștilor robi.
Cred că City upon a Hill (Oorașul de pe Colină) ar face bine să revină la elementele de bază pentru a nu arăta ridicol în rol de mentor autoproclamat pentru cei cărora părerile lui previzibile nu contează.