Hot News
Putin: Rusia va avea o armă antihipersonică
15/06
Putin a rugat un cofetar să-i facă prăjituri
15/06

Patriarhul Kirill a sfințit Catedrala principală a Forțelor Armate

Ceremonia de sfințire a principalei biserici a Forțelor Armate ale Federației Ruse din Parcul ”Patriot”, regiunea Moscova/ Foto: RIA Novosti

Ridicarea Catedralei principale a Forțelor Armate ale Rusiei a devenit un simbol al revirimentului către credința în Armată și Flota Militară, a declarat Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, în Parcul ”Patriot”, din apropierea Moscovei, după ceremonia de sfințire a Catedralei, scrie RIA Novosti.

Catedrala și Muzeul militar au fost construite în Parcul ”Patriot”, de lângă Moscova, pentru a marca 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Se plănuia să fie inaugurate de Ziua Victoriei, 9 mai, dar, ceremonia s-a amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Duminică, la slujba solemnă au participat doar episcopii și preoții Bisericii Ortodoxe Ruse, veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, adjuncții săi și reprezentanții autorităților civile.

“Este remarcabil faptul că, după zeci de ani de necredință, impusă în țara noastră de ateismul ridicol, oamenii s-au întors către credință, precum și Forțele Armate, în rândul cărora se simte, în special, nevoia de protecție divină. Acest templu măreț, ridicat în cinstea tuturor sfinților, a Învierii lui Hristos și în memoria tuturor celor care și-au jertfit viața “pentru cei apropiați”, este unul dintre simbolurile revirimentului istoric al oamenilor și al forțelor armate de la necredință la credință, de la viața lipsită de sens la cea conștientizată”, a spus Patriarhul Chiril.

În timpul ceremoniei de sfințite a Catedralei/ RIA Novosti

El le-a mulțumit constructorilor, arhitecților, artiștilor plastici care au creat Catedrala, ministrului Apărării, care “a fost inițiator și inspirator al construcției acestui templu”, precum și Comandantului Suprem, “fără a cărui decizie nu ar fi existat un astfel de lăcaș”.

“Templul nu poate fi doar un monument, ci este o mărturie a credinței celor care l-au construit. Astăzi, ne-am rugat ca Domnul să ne protejeze țara de dușmani externi și interni, astfel încât să ne unească cu puterea credinței”, a spus Patriarhul.
Pe teritoriul complexului bisericesc s-a deschis și o Galerie muzeală, “Drumul memoriei”. Pe lungimea sa sunt 1.418 trepte, după numărul zilelor din Marele Război pentru Apărarea Patriei. Conține date despre peste 33 de milioane de participanți la război și fotografii ale acestora (care s-au păstrat).

Dintre trăsăturile sfântului lăcaș – imaginea Mântuitorului, nefăcută de mâna omului – “cea mai mare imagine a chipului lui Hristos, realizată în tehnica mozaicurilor”, s-a subliniat la Patriarhie. Suprafața totală a mozaicurilor templelor inferior și superior este de aproape 4 000 de metri pătrați. Înălțimea Catedralei este de 75 de metri, ceea ce este, de asemenea, simbolic, deoarece a fost construită la cea de-a 75-a aniversare a Victoriei.

Diametrul bazei cupolei centrale este de 19 metri și 45 de centimetri (1945 este anul Victoriei). Nu este o coincidență faptul că locația bisericii este în districtul Odințovo din regiunea Moscovei – câmpul de luptă pentru Moscova, în noiembrie 1941, un fel de hotar, dincolo de care trupele germane nu au trecut, pe această fâșie a frontului.

Biserica inferioară este închinată Sf. Mare Cneaz egal cu apostolii, Vladimir, Botezătorul Rusiei. Templul superior este închinat Învierii lui Hristos. Toate cele patru capele ale bisericii superioare sunt dedicate sfinților-patroni ai genurilor de arme. Așadar, Profetul Ilie este patronul ceresc al Forțelor Aero-Spațiale și al Trupelor Aeriene de Desant, Sf. Cneaz Aleksandr Nevski – cel al Forțelor Terestre, Sf.Mare Martiră Varvara – patroana Forțelor de Rachete Strategice, iar Sf.Apostol Andrei – cel al Flotei Militare Maritime a Rusiei. Arcadele templului superior sunt decorate cu vitralii cu imagini ale unor ordine militare, inclusiv din epoca sovietică.

Construcția Catedralei a fost realizată din donațiile voluntare ale cetățenilor și organizațiilor, primite de către Fundația caritabilă special creată, “Învierea”. Oficialii Bisericii Pravoslavnice Ruse (BPR) notează că, pentru construcție, au fost strânse peste 3 miliarde de ruble (38 milioane de euro). Potrivit directorului general al Fondului de caritate ”Învierea”, Aleksandr Kanșin, peste 3 milioane de ruble de donații (38 000 de euro) au venit de la cetățeni și organizații din alte țări, Moscova alocând 2 miliarde de ruble (25,3 milioane de euro),iar Regiunea Moscova – 950 de milioane (12 milioane de euro), au precizat reprezentanții BPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978762