Senator rus: În SUA a crescut ”febra sancțiunilor”
12/06Ambasadorul Federației Ruse: Niciun scop agresiv în privința României sau la nivel global. Spicuiri din videoconferința de presă
12/06Maria Zaharova, despre includerea Rusiei pe lista amenințărilor pentru România
Înscrierea Rusiei pe lista ”amenințărilor” naționale ale României poate fi explicată prin dorința de a întări prezența Statelor Unite și a NATO în Marea Neagră, a apreciat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
«Este evident că noua formulă de redactare a strategiei României va fi folosită pentru intensificarea creșterii prezenței militare a SUA și a NATO în Marea Neagră. În același timp, în loc să se prezinte, așa cum singur susține, ca ”furnizor de stabilitate”, Bucureștiul contribuie la creșterea pe mai departe a tensiunii și neîncrederii în regiune», a spus Zaharova, citată de RIA Novosti.
În opinia diplomatului, autorii documentului sunt de părere că înrăutățirea relațiilor dintre Rusia și NATO reprezintă o provocare la adresa securității naționale a României, a altor state UE și ale Alianței Nord-Atlantice din bazinul Mării Negre.
”Important ar fi, de asemenea, de subliniat cine a facilitat deteriorarea, nu pentru a învinui țara noastră, ci pe acei care au înrăutățit factorii menționați mai sus”, a explicat reprezentanta MAE rus, adăugând că, de altfel, includerea Rusiei la ”amenințări” nu reprezintă o noutate în politica țărilor occidentale.
”Faptul că autoritățile de la București folosesc metoda plagiatului nu face decât să confirme, credem noi, deficitul de gândire independentă al politicienilor români, disponibilitatea lor de a dezbate ideile conflictuale ale altora față de Rusia, chiar și cu prețul propriilor interese și care, printre altele, sunt determinate de apartenența noastră comună la Marea Neagră”, a subliniat Zaharova.
Reamintim că România, pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a desemnat oficial Rusia drept “inamic”: Strategia de apărare națională a republicii pentru anii 2020-2024 vorbește despre “comportamentul agresiv” al Rusiei și despre “militarizarea regiunii Mării Negre”.
Analistul politic Andrei Kortunov a declarat într-un comentariu pentru ziarul ”Vzgliad” că “România, urmând exemplul Poloniei, încearcă să conducă o coaliție de țări din sud-estul Europei și Balcani, critice în privința Rusiei”.