De fapt, nici ambasadorul nu s-a sfiit în exprimare: Germania ar trebui să înceteze să mai ”hrănească bestia” (ca să fie foarte clar, se referea la relațiile suverane ale aliatului său cu vechiul partener energetic al acestuia), ”în condițiile în care ea însăși plătește insuficient pentru NATO” – chiar și pentru un american este o exprimare mai mult decât mitocănească.
Dar, ciudățenia declarației constă în faptul că, încă din februarie, la Conferința pentru securitate de la München, ministrul energiei al SUA își asigura partenerii că, vezi Doamne, Rusia nu va putea finaliza construcția gazoductului Nord Stream-2 în condițiile sancțiunilor americane, pentru că nu are tehnologia necesară. Actualele amenințări cu sancțiuni demonstrează: americanii ne cred, totuși, chiar mai mult decât oricine altcineva.
Trist este un alt lucru – degradarea vertiginoasă a statutului de putere globală a Americii, care a dat tonul în formarea instituțiilor economice mondiale, într-un dictator agresiv egocentrist, căruia nu i-au mai rămas în arsenal altceva decât sancțiunile. Dar, aceste represiuni economice nu ating obiectivele declarate – schimbarea comportamentului altor țări. Nici chiar micuța Cuba nu se schimbă după placul uriașului ei vecin. Cu atât mai mult nu o va face China sau Rusia, deși acum, sub sancțiuni americane se află mai mult de jumătate din populația planetei. Cu alte cuvinte, scopul nu rezidă în presiuni, ci în aducerea de pagube.
Dar, provocarea pagubelor economice importante, cu scopul de a-i subordona pe alții propriei tale ideologii diferă prea puțin de terorismul ”clasic”. Statele Unite s-au transformat în șantajistul numărul 1 al lumii, din cauza căruia suferă chiar proprii săi aliați. Intensificarea atitudinii agresive are loc pe fondul apelurilor multor politicieni cu autoritate, inclusiv secretarul general al ONU, de a stopa practica sancțiunilor, ținând cont de necesitatea combaterii noului coronavirus, o amenințare generală. Este cu atât mai important și pentru Europa, care va trebui, la rândul ei, să-și refacă economia, făcând deosebit de actuală necesitatea de a ieftini producția industrială și a spori cheltuielile sociale. Dar, obiectivul SUA nu este de a-și ajuta partenerii, ci de a-și vinde gazul scump, cu orice preț.
Și, chiar dacă Washingtonul explică măsurile de ”sugrumare” a colaborării energetice a Europei cu Rusia prin dorința de a reduce așa-zisa dependență a europenilor de Moscova, de facto, America luptă împotriva independenței Europei. Tot mai grosolan și mai grosolan, judecând după modul obraznic în care ambasadorul a indicat Berlinului că nu dă suficient la casieria NATO.
Aleksei ANPILOGOV/ Vzgliad Unul dintre evenimentele politico-militare cheie ale anului 2024 a vizat schimbările efectuate…
Ministrul german de Externe, Annalena Bärbock, ar trebui să se gândească la statutul bazelor militare…
Germania și Japonia nu vor putea deveni membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU,…
NI: Statele Unite nu au cu ce să lupte împotriva submarinelor din clasa ”Yasen-M” Submarinele…
Potrivit agenției Bloomberg, în prima zi de tranzacționare a anului, pe 2 ianuarie, prețul gazelor…
Politologul american Gilbert Doctorow a declarat că, în cazul capitulării Ucrainei, șeful regimului de la…
This website uses cookies.