Cronica pandemiei în Rusia, 24 mai
24/05China vrea să apere rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, împreună cu Rusia
25/05Senatorul Aleksei Pușkov: Marele pericol al retragerii SUA din Tratatul Cer Deschis
Retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis indică intenția americanilor de a ”omorî” tratatul START-3, crede senatorul rus Aleksei Pușkov, președintele Сomisiei senatoriale pentru politică informațională și conlucrare cu mass-media.
Intervievat de publicația PolitEkspert, politicianul a explicat că, judecând lucrurile după acest ultim demers, administrația SUA se debarasează de tot sistemul de tratate din domeniul militar ce asigură stabilitate strategică și o mai mare transparența în privința intențiilor părților. Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992, iar, în 2017, număra 34 de state participante.
Pușkov a arătat, de asemenea, că documentul a oferit posibilitatea de a se efectua zboruri de observare deasupra teritoriilor țărilor participante la Tratat, pentru strângerea de informații, inclusiv cu caracter militar:
”Este principiul transparenței – cu cât știți mai multe despre activitatea celuilalt stat, cu atât sunteți mai liniștiți. În consecință, alt stat, inclusiv Rusia, are la rândul său dreptul să survoleze teritoriul SUA și al altor țări din Tratat și să strângă informații referitoare la activitatea militară și la intențiile celeilalte țări. Este o idee veche. Cu cât știi mai multe despre potențialul adversar, cu atât te simți mai liniștit”, a spus Pușkov.
Un motiv inventat
Tratatul și-a demonstrat eficiența pe toată durata acțiunii sale. Peste 1500 de zboruri au fost efectuate. Și deasupra teritoriului Rusiei, și deasupra teritoriului Statelor Unite și al altor țări. Iar, în cazul de față, trimiterile la încălcarea, de către Rusia, a tratatului reprezintă o încercare de a găsi un motiv pentru a-l părăsi. În spatele lor nu stă nimic. Este la fel ca atunci când SUA au declarat că Rusia încalcă tratatul cu privire la rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune.
”Trump a afirmat că Rusia ar fi încălcat acest tratat, deși interesant este că aliații occidentali ai SUA nu au vorbit niciodată despre încălcări ale tratatului din partea Rusiei. Și, folosind acest pretext, ei vor să se retragă din tratat. Când SUA s-au retras din înțelegerea privind Iranul, au afirmat că Iranul încălcă acordurile. Au trimis acolo o comisie, au fost în toate unitățile capabile, teoretic, să lucreze la o armă nucleară, dar nu au găsit nimic. Dar, Trump a afirmat că, oricum, ei au încălcat, deși nu a existat nici o dovadă”, a arătat Pușkov.
Interlocutorul publicației PolitEkspert este de părere că acuzațiile nu trebuie luate în serios, la fel ca 95% din declarațiile lui Trump. Sunt doar vorbe, esența fiind următoarea: SUA se retrag din toate acordurile internaționale care, în opinia lor, le leagă mâinile și le limitează libertatea de manevră. Au ieșit din afacerea nucleară cu Iranul, din INF, iar acum, iată, este al treilea tratat părăsit de SUA.
”În plus, rețineți faptul că aliații lor sunt împotriva retragerii SUA, ei considerând că tratatul trebuie păstrat – la fel și Rusia. Este un instrument de încredere politică, pe care Trump îl distruge și îl neagă în pofida pozițiilor tuturor celorlalți jucători; nici măcar Marea Britanie nu susține ieșirea SUA din tratat”, a subliniat senatorul.
Soarta START-3 sub semnul întrebării
Tratatul bilateral dintre Rusia și SUA privind reducerea și limitarea armelor strategice ofensive a fost semnat în 2010. În opinia lui Pușkov, cel mai periculos lucru ar fi dacă americanii s-ar pregăti să-l părăsească și pe acesta.
”Dacă analizăm logica acțiunilor administrației Trump, ea vizează toate tratatele ce impun Statelor Unite anumite restricții. În cazul de față, vedem confirmarea acestei logici. Dacă, la toamnă, SUA nu vor confirma că rămân parte a tratatului START-3, după toate probabilitățile, se vor retrage și de aici”, este convins Pușkov.
Confirmarea pentru prelungirea cu încă cinci ani a START-3 ar trebui să vină în februarie 2021. Dar, șansele ca acest lucru să se producă scad treptat. Numeroși experți văd în retragerea din Tratatul Cer Deschis confirmarea faptului că Statele Unite vor renunța și la START-3, ce permite să se asigure nu numai o limitare a numărului de purtători de rachete și focoase, dar constituie și un instrument de încredere politică și garanții reciproce de neagresiune.
”Va fi o lovitură dură. Fără îndoială, Tratatul Cer Deschis este foarte important, dar nu are acea importanță pe care o are START-3, pentru că al doilea reprezintă un tratat fundamental, ce reglementează toată suma relațiilor noastre cu SUA în domeniul armelor nucleare. Iată unde se ascunde cel mai mare pericol al comportamentului actual al administrației Trump. După aceste trei acorduri pe care le-am menționat, americanii vor omorî și START-3, unul dintre cele mai importante tratate”, a subliniat Pușkov.