Cer deschis. Kosaciov a răspuns acuzațiilor NATO
24/05Rusia a lansat primul și cel mai puternic medicament împotriva Сovid-19
24/05SUA caută inamicul extern: Ambasada Rusiei a condamnat gestul Departamentului de Stat
Ambasada Rusiei la Washington a condamnat gestul Departamentului de Stat al SUA de a anunța un concurs pentru obținerea unui grant de 250.000 de dolari în schimbul informațiilor care ”ar demasca dezinformarea rusă” privind numărul cazurilor de Covid-19.
Reprezentanța diplomatică a catalogat acțiunea Washingtonului drept rusofobie și tentativă de a arunca propria responsabilitate asupra unui oarecare inamic extern.
În comentariul său, ambasada Rusiei a criticat acest demers, apreciind că, în loc să lupte împreună împotriva pandemiei ucigașe, diplomația americană suspectează Rusia de scăderea considerabilă a numărului de decese provocate de Covid-19.
”Eforturile Statelor Unite sunt îndreptate spre găsirea unui inamic extern. Se dorește ca asupra lui să fie aruncată vina – totală sau parțială – pentru greșelile propriilor autorități. Influentele forțe rusofobe de la Washington – de la Capitoliu și Departamentul de Stat – nu vor înceta niciodată activitatea distructivă”, se arată în comunicatul ambasadei.
Diplomații au prezis, de asemenea, că respectivul concurs va fi câștigat de una dintre organizațiile neguvernamentale care activează pe teritoriul Rusiei, iar de dezinformare vor fi acuzate agențiile de știri RT și Sputnik.
”De coronavirus scapi spălându-te pe mâini. De rusofobie nu poți scăpa astfel”, a insistat ambasada rusă.
Comentând noul demers al Departamentului de Stat, presa rusă subliniază faptul că suma de 250 000 de dolari reprezintă prețul plătit de SUA pentru o nouă porție de minciuni despre Rusia, minciuni fără de care, se pare, nu mai poate exista…
Datorită diagnosticării la timp a afecțiunilor provocate de noul coronavirus la ruși, în țară se înregistrează o mortalitate scăzută, spune directorul Institutul central de cercetare în domeniul epidemiologiei al Rospotrebnadzor, Vasili Akimkin. Specialistul este convins că efectuarea a mai mult de 8,6 milioane de teste pentru depistarea noului virus vor permite medicilor să identifice persoanele infectate, la care boala se manifestă sub forme ușoare sau asimptomatice.
”Pe ansamblu, cam 70-80% dintre cazurile de boală reprezintă forme clinice ușoare sau asimptomatice”, a arătat medicul. El a adăugat că sistemele rusești de testare oferă nu doar posibilitatea de a identifica persoanele contaminate, dar și izolarea lor din timp, ceea ce previne răspândirea bolii printre cetățenii țării, reducând, astfel, transmiterea virusului printre anumite grupe de risc.
Potrivit medicului, Rusia se află pe locul doi în lume la numărul de teste efectuate la coronavirus. Mai multe au fost făcute în SUA care, printre altele, sunt lideri la numărul de bolnavi înregistrați.
Directorul Institutului american de alergologie și boli infecțioase, Anthony Fauci, a declarat că numărul real al deceselor provocate de noul coronavirus în SUA ar putea depăși statisticile oficiale. Potrivit spuselor sale, unii ar fi putut muri acasă de Covid-19 și nu au fost incluși în statistici pentru că nu au fost spitalizați. ”Nu știu exact cu câte procente mai mult, dar, cu siguranță, cifra este mai mare”, a declarat infecționistul.