Hot News
Doctorul Aleksandr Miasnikov
Doctorul Miasnikov: Cauzele ”miracolului rusesc” din timpul epidemiei
23/05
Rusia a găsit o metodă de creștere a PIB grație coronavirusului
24/05

Declarația Ministerului de Externe rus cu privire la decizia SUA de retragere din Tratatul Cer deschis

Clădirea MAE rus din Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Clădirea MAE rus în Piața Smolenskaia din Moscova/ RIA Novosti

Înalții oficiali americani – președintele D. Trump și secretarul de stat M. Pompeo – au anunțat o decizie de retragere din Tratatul Cer deschis (TOS). Acest demers este destul de nefericit din punct de vedere al securității europene: TOS – apropo, încheiat la inițiativa SUA – este una dintre cele mai importante verigi ale acesteia. Totuși, această decizie a Washingtonului nu a provocat surpriză pentru partea rusă, pentru că se încadrează pe deplin în linia politică ce urmărește distrugerea întregului complex de acorduri în domeniul controlului armelor și al consolidării încrederii în domeniul militar. În același timp, sunt ignorate interesele aliaților, cerințele exprimate de către mai mulți membri ai Congresului SUA și opiniile competente ale experților americani și europeni, inclusiv cei care, timp de decenii, au fost implicați în implementarea TOS.

Administrația SUA acționează conform modelului elaborat la retragerea din Tratatul INF. Principalul lucru aici este să aduci acuzații împotriva Rusiei pentru a-ți acoperi acțiunile distructive. La pretențiile adresate de partea americană, am răspuns, deja, de zeci de ori – atât public, cât și în diverse formate diplomatice (în Comisia consultativă pentru Cer deschis, în contactele bilaterale). Cu toate acestea, a apărut și o nouă acuzație: Rusia “folosește informațiile despre infrastructura critică din SUA și din Europa, obținute în cursul implementării Tratatului, pentru a-și ținti armele de precizie înaltă”. Și acest lucru este declarat de partea care, de la bun început, a insistat asupra deschiderii, pentru zborurile de observare, a întregului teritoriu al statului participant (în primul rând, desigur, al URSS, iar, mai târziu, și al Rusiei).

Recomandăm Washingtonului să anunțe întreaga listă de obiective rusești pe care le-au filmat în ultimii ani. Folosindu-și drepturile în temeiul Tratatului TOS, Rusia a acționat strict în conformitate cu prevederile acestuia, iar, anterior, colegii americani nu au avut nicio obiecție în această privință, la adresa noastră. Este evident faptul că acum, confruntându-se cu o lipsă acută de argumente pentru a-și justifica acțiunile, adversarii TOS sunt nevoiți să recurgă la utilizarea acestei teze inventate.

Statele Unite încearcă să creeze impresia că ele însele, aliații și aderenții lor au efectuat TOS impecabil. Nu este adevărat. Avem o mulțime de întrebări pentru ei; unele, foarte serioase. Cu toate acestea, partea americană a evitat aproape întotdeauna să discute despre acestea sau a amânat îndeplinirea obligațiilor sale, uneori, pentru mulți ani. Dar, “în schimb”, a insistat asupra punerii în aplicare imediată a cerințelor lor. Tocmai aceasta este cauza eșecului pe care l-au suferit încercările statelor membre TOS de a găsi o soluție cuprinzătoare la problemele tratatului.

Vedem aceeași abordare și în declarațiile actuale ale reprezentanților oficiali ai SUA: Statele Unite își pot reconsidera decizia de a se retrage din TOS, în cazul în care Rusia, în următoarele luni, îndeplinește, necondiționat, toate cerințele lor. Avem de a face cu un ultimatum. Pe această bază, dialogul nu va funcționa.

Suntem deschiși la dialog, dar numai la unul cu drepturi egale, care vizează luarea în considerare reciprocă a intereselor și îngrijorărilor. Cu toate acestea,

Washingtonul nu este dispus pentru asemenea discuții și preferă să meargă tocmai în direcția retragerii din tratat. Acest lucru este regretabil, deoarece aduce pagube semnificative securității europene. Nu va fi consolidată nici securitatea Statelor Unite în sine, iar prestigiul lor în afaceri internaționale va avea de suferit, cu siguranță.

Politica distructivă de distrugere a TOS pune la îndoială capacitatea pentru dialog și consecvența Washingtonului. Aceasta provoacă îngrijorări serioase chiar și în rândul aliaților acestei țări.

Rusia își va construi linia politică în continuare, în ceea ce privește TOS, pornind exclusiv din interesele securității naționale, în strânsă cooperare cu aliații și partenerii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979814