Hot News
Putin a anunțat sfârșitul regimului de zile nelucrătoare
11/05
Program de creditare pentru susținerea pieței muncii
12/05

MAE rus. Moscova, gata de dialog cu SUA privind spațiul cosmic

Foto: Roskosmos

Partea rusă rămâne deschisă dialogului cu Statele Unite pe chestiuni vizând cucerirea spațiului cosmic, dar Washingtonul nu manifestă aceeași disponibilitate, a declarat viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, comentând informațiile referitoare la planurile SUA de a adopta, fără Rusia, un acord internațional vizând exploatarea resurselor de pe Lună, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Firește că am consemnat declarațiile respective. Ele sunt privite de noi ca reflectare a poziției deja cunoscute a SUA, de confirmare a propriei supremații în spațiu și de formulare a unor abordări a problematicii legate de exploatarea resurselor spațiale care, în mare parte, să deservească doar interesele SUA, ale aliaților lor apropiați și ale partenerilor de ideologie”, a spus diplomatul rus, citat de RIA Novosti.

În opinia lui Riabkov, o asemenea abordare reduce șansele unei reglementări reciproc avantajoase a problemelor referitoare la resursele cosmice. Dar, există, încă, posibilități de a repara această situație. ”Nu este târziu să trecem pe drumul unei analize comune și a unei rezolvări comune a problemelor respective, mai ales că sunt, deja, platforme internaționale de profil. Ele lucrează sub egida ONU și sunt foarte bine adaptate acestor subiecte”, a adăugat vice-ministrul rus, adăugând că, deocamdată, Washingtonul nu demonstrează disponibilitate pentru dialog.

Citând surse de la Casa Albă, agenția Reuters a anunțat, recent, că administrația președintelui Donald Trump lucrează la un proiect de acord internațional referitor la dobândirea minereurilor de pe suprafața Lunii. Se presupune că partenerii SUA vor deveni câteva state din UE, Canada, Japonia și Emiratele Arabe Unite. Printre planurile Washingtonului figurează inclusiv crearea – pe satelitul natural al Pământului – unor baze ”cu zone de securitate”, pentru a preîntâmpina orice piedici din partea concurenților. Pe lista potențialilor participanți la proiect, Rusia nu figurează, menționează RG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931378