Categories: România - Rusia

În exclusivitate. Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin: De ce Ziua Victoriei are o atât de mare însemnătate în Rusia?

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, răspunde întrebărilor portalului ”Vești din Rusia”.

– Cititorii noștri întreabă: Marele Război pentru Apărarea Patriei, al Doilea Război Mondial sunt de domeniul trecutului și au intrat în istorie. De ce Ziua Victoriei, împlinirea a 75 de ani de la ea se bucură de atâta atenție și are o însemnătate atât de mare în Rusia?

Parte componentă a identității naționale

V.Kuzmin: – Al Doilea Război Mondial, devenit pentru toate popoarele Uniunii Sovietice Marele Război pentru Apărarea Patriei, a lăsat o amprentă tragică, niciodată cicatrizată, nu doar în memoria, dar și în soarta fiecărei familii, practic, ce trăiește acum în Federația Rusă. În numele izbăvirii omenirii de pericolul fatal al înrobirii și al distrugerii, milioane de tați și bunici și-au sacrificat viața, sănătatea, bunăstarea; luptătorii și muncitorii din spatele frontului, oameni absolut pașnici. De aceea, aniversarea a 75 de ani de la Marea Victorie asupra forțelor naziste unite ale Germaniei și a acoliților ei rămâne unul dintre cele mai semnificative evenimente pentru toți cetățenii Rusiei democratice moderne.

După părerea mea, cea mai bună descriere se regăsește într-un renumit cântec: ”Este sărbătoarea cu lacrimi în ochi”.

24 iunie 1945. Parada Victoriei, în Piața Roșie din Moscova. Mareșalul Gheorghi Jukov (pe cal alb, în față) deschide parada/ Foto de athivă

Experiența colaborării aliaților din anii celui de-al Doilea Război Mondial, mai actuală ca niciodată

Se vorbește și despre faptul că eroismul și victoria poporului sovietic în acest război au devenit element de mândrie națională a poporului rus și chiar o parte componentă a identității lui naționale. Într-adevăr, prin curajul lor, prin uriașul lor sacrificiu adus pe altarul Victoriei, Armata Sovietică, ostașii sovietici au făurit, de fapt, istoria, au zămislit viața pașnică și liberă a Europei de astăzi. De ce influentele cercuri politice din Occident și din Europa de Est manifestă o atât de evidentă nerecunoștință și cinism când demolează monumente închinate ostașilor sovietici și profanează locurile lor de veci?

V.Kuzmin: – Aveți dreptate când spuneți că eroismul ostașilor Armatei Roșii, al muncitorilor din spatele frontului, ai partizanilor și oamenilor simpli care nu au acceptat ocupația și înrobirea, a predeterminat, practic, cursul ulterior al istoriei pentru multe decenii înainte. Când auzim, acum, afirmații despre ”cele două ocupații ale Europei”, trebuie să ne amintim că, în perioada postbelică, majoritatea popoarelor continentelor au fost inspirate de exemplul primului stat din istorie “al oamenilor muncii și al dreptății sociale – URSS”. Dar, la scurt timp după ce, în Europa, s-a stins ecoul tirurilor de arme, aliații de ieri din coaliția antihitleristă – SUA și Marea Britanie – au început să pună la cale planuri de distrugere a Uniunii Sovietice, bazându-se pe monopolul deținut, atunci, asupra armei nucleare. Aproape concomitent cu procesul de la Nürnberg al militarilor criminali naziști, a început pregătirea – mai întâi ideologică și, practic în paralel, politico-militară – unui nou război, ce amenința să degenereze în orice clipă într-un sângeros conflict armat, fără precedent. Nu întâmplător, acea perioadă a primit numele de ”Război Rece”.

În cei 75 de ani care au trecut, lumea s-a schimbat puternic. S-a schimbat raportul de forțe între diferite puteri și coalițiile lor. Este un proces firesc, iar Rusia pledează activ în favoarea găsirii și dezvoltării unor răspunsuri colective, cât se poate de consensuale, la periculoasele provocări cu care se confruntă lumea de astăzi.

Cu toate acestea, astăzi, observăm, din păcate, pe arena mondială tentative fățișe, practic, de a păstra hegemonia unui stat, un singur centru al puterii. Tocmai acestor tentative le fac jocurile ipocriții și cinicii ”demolatori ai monumentelor”, dedicate eroilor sovietici.

Cel mai îngrijorător lucru este faptul că se dau uitării lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, când liderii mondiali, despărțiți de divergențe ideologice aparent ireconciliabile, au reușit să treacă peste ele și să-și unească forțele, pentru distrugerea inamicului comun. Se pare că, în zilele noastre, multor elite occidentale le lipsește acea înțelepciune de stat, chiar dacă omenirea se confruntă acum cu provocări nu mai puțin serioase – pandemii, pericolul unui conflict nuclear global incontrolabil, terorismul internațional, degradarea mediului înconjurător și altele.

24 iunie 1945. Parada Victoriei în Piața Roșie din Moscova. Stindardele militare ale Germaniei înfrânte/ Foto de arhivă

  • – Ce activități a reușit să desfășoare Ambasada Rusă, cu
    ocazia celei de a 75-a aniversări a Marii Victorii, bineînțeles, în limitele impuse de pandemie?
  • V.Kuzmin: – În ajunul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei asupra Germaniei naziste, Ambasada noastră a organizat o serie de evenimente în țară. Astfel, la Cimitirul memorial al ostașilor sovietici din Pipera, București, s-a desfășurat acțiunea “Liliacul Victoriei” – au fost plantate 12 tufe de liliac.
  • Au fost depuse coroane și flori la locurile de înmormântare a ostașilor sovietici din 19 orașe românești și din alte așezări – la Brașov, Constanța, Giurgiu, Călărași, Curtea de Argeș, Ploiești, Sinaia, Târgoviște, Focșani ș.a.m.d.
  • O medalie aniversară, “75 de ani de la Victorie în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”, a fost înmânată celor unsprezece veterani de război și locuitori ai Leningradului asediat, care trăiesc în România.Centrul Rus de Știință și Cultură din București a deschis site-ul dedicat jubileului: http://ziuavictoriei2020.ro, care conține numeroase materiale de arhivă legate de aniversarea Marii Victorii.Tot Centrul Rus a găzduit expozițiile “Calea către Victorie”, “Nimeni nu este uitat, nimic nu este uitat”, “Tragedia Europei” și “Afișul militar din timpul războiului”; au fost prezentate: cartea de memorii a veteranilor de război intitulată “Puterea memoriei”, albumul foto “Nimeni nu este uitat, nimic nu este uitat”, o colecție de poezii “A găsi în foc o nemurire de erou” și a fost organizat un concurs-recital dedicat poeziilor din anii de război.

    O campanie memorială tradițională, ”Regimentul nemuritor”, va avea loc anul acesta, în capitala românească, online. Participanții sunt invitați să trimită videoclipuri care povestesc despre cei dragi – veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care vor fi, apoi, montate într-un singur film și afișatei pe site-ul ziuavictoriei2020.ro.

24 iunie 1945. Parada Victoriei în Piața Roșie din Moscova. Trec legendarele ”Katiușe”

 

owner

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

o oră ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

7 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

7 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

9 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

9 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

10 ore ago

This website uses cookies.