Site-ul ”Ziua Victoriei 2020”, noul proiect al Centrului Rus de Știință și Cultură din București

În ajunul zilei de 9 mai, când, în Rusia, se sărbătorește Ziua Victoriei – iar, anul acesta se împlinesc 75 de ani de la Marea Victorie asupra nazismului – în spațiul românesc al internetului, a apărut un nou site, ziuavictoriei2020.ro.

Este vorba despre noul proiect al Centrului Rus de Știință și Cultură din București, realizat în colaborare cu
Ambasada Rusiei în România. Pe site, sub genericul ”Nimeni nu este uitat, nimic nu este uitat”, sunt prezentate fotografii de arhivă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și afișe sovietice de epocă. La rubricile ”Expoziții virtuale” și ”Video”, vizitatorii site-ului vor găsi informațiile despre luptele Armatei Roșii în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei, misiunea ei de eliberare a țărilor europene de sub fascism, episoadele frăției de arme sovieto-române, imagini reprezentând suferințele populației civile din timpul războiului, precum și date privind colaborarea Uniunii Sovietice cu țările alianței antihitleriste și secvențe din desfășurarea procesului de la Nürnberg.

În cuvântul de deschidere, adresat vizitatorilor, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, spune:

«Dragi prieteni, este o mare onoare pentru mine să vă invit pe site-ul “Ziua Victoriei 2020”, realizat în colaborare cu Centrul Rus pentru Știință și Cultură din București și Ambasada Federației Ruse în România.

Site-ul este dedicat păstrării memoriei istorice a faptelor nemuritoare de eroism ale înaintașilor noștri, care ne-au oferit nouă, generațiilor viitoare, posibilitatea de a trăi sub un cer albastru şi pașnic, de a ne decide, în mod liber, destinul. Faptul că Armata Română a luptat cot la cot cu Armata Sovietică eliberatoare, începând cu septembrie 1944, împotriva unui inamic comun – nazismul german, considerat o întruchipare absolută a inumanității – are, pentru noi, un înțeles simbolic profund.

Calea spre Victoria din Mai 1945 a traversat multe încercări și sacrificii. Popoarele URSS au avut pierderi umane de circa 27 de milioane în decursul acestei mari tragedii din istorie. Fiii și fiicele lor au căzut eroic în luptele de pe front sau au pierit adesea din cauza rănilor, în spitale, au luptat cu vitejie în grupurile de partizani, au căzut jertfă represaliilor dușmanului sau au fost uciși de bombe și proiectile, ori de foametea din orașele asediate. Este de datoria noastră să păstrăm amintirea sacrificiului lor, în numele viitorului nostru comun.

Răul absolut a putut fi învins numai prin unirea eforturilor tuturor forțelor omenirii. Marile puteri, care au creat viitoarea Organizație a Națiunilor Unite, au reușit să se ridice deasupra diferențelor lor ideologice – aparent, ireconciliabile. Această moștenire istorică este extrem de valoroasă și ar trebui să fie o lecție de înțelepciune pentru politicienii și oamenii de stat actuali.

Site-ul “Ziua Victoriei 2020” nu este doar o fereastră către trecut, ci și o platformă de înțelegere și comunicare a tuturor celor care prețuiesc pacea mondială, a tuturor celor care sunt hotărâți să prevină repetarea tragediei celui de-al Doilea Război Mondial, în special în fața noilor provocări ale contemporaneității la adresa existenței omenirii.

NIMENI NU ESTE UITAT ȘI NIMIC NU A FOST UITAT».

Vă prezentăm câteva imagini din site-ul ziuavictoriei2020.ro.

În decursul eliberării ţărilor europene, Armata Roşie a efectuat – între anii 1944-1945 – 14 ofensive strategice, inclusiv unele de dimensiuni grandioase, cum ar fi cea Bielorusă (etapa a 2-a), Lvov-Sandomir, Iaşi-Chişinău, Belgrad, Budapesta, Vistula-Oder, Prusia Orientală, Pomerania Orientală, Viena, Berlin, Praga. În aceste ofensive strategice au participat armatele a opt fronturi şi trei flote, însumînd circa 7 milioane de oameni. În decursul acţiunilor de luptă Armata Roşie a eliberat sau a contribuit la eliberarea a 11 state europene, cu pierderi de peste 3 milioane de soldaţi şi ofiţeri, din care circa 1 milion căzuţi în luptă. În imagine: 24 iunie 1945. Parada Victoriei în Piața Roșie din Moscova. Stindardele militare ale Germaniei înfrânte/ Foto de arhivă

 

La 23 septembrie 1944, unităţile
Frontului al 2-lea Ucrainean au traversat, în
luptă, frontiera romȃno-ungară şi au intrat
pe teritoriul Ungariei. În cadrul acestui front, cot la cot cu ostașii sovietici, au luptat și ostașii români din cele două Armate Române, 1 și 4. Acţiunile de luptă din Ungaria au avut un caracter îndelungat şi
deosebit de dificil. Pe durata Operaţiunii                                
”Debrecen” , Frontul al 2-lea Ucrainean a eliberat
circa 30% din teritoriul Ungariei. La
sfârşitul anului 1944, unităţile sovietice au
ajuns în apropierea Budapestei şi au
încercuit-o. La începutul lunii martie 1945, armata
sovietică a respins, prin lupte crâncene, o
contraofensivă de mare amploare a
trupelor germane, în regiunea lacului
Balaton. Pe durata operaţiunii ofensive ”Viena” (din 16 martie până în 15 aprilie 1945), unităţile Frontului al 3-lea Ucrainean au
desăvârşit eliberarea Ungariei. Au căzut în
luptă 140.000 de ostaşi sovietici/ În imagine: Budapesta eliberată/ Foto de arhivă

 

 

22 iunie 1941. Moscoviţii ascultă, la radio, declarația guvernului sovietic, cu privire la atacul Germaniei fasciste asupra Uniunii Sovietice/ Foto de arhivă

 

Moscoviții construiesc șanțuri anti-tanc la periferia Moscovei/ Foto de arhivă

 

 

 

 

 

 

 

 

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

5 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

7 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

8 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

8 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

10 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.