Cronica pandemiei în Rusia: la data de 5 mai
05/05Ucraina: Elevă, obligată de „naționaliști” să-și toarne vopsea în cap
06/05Academicianul Rogov: Crește riscul unui război nuclear
Academicianul rus Serghei Rogov este de părere că acțiunile administrației americane creează premisele pentru creșterea riscului unui conflict nuclear, relatează RIA Novosti.
”Administrația președintelui Donald Trump a condiționat prelungirea acordului START-3 de aderarea la document a Chinei, ceea ce nu se va întâmpla, indiferent de circumstanțe. După ce Statele Unite s-au retras din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune, START-3 a rămas, practic, ultimul acord din domeniul controlului asupra arsenalelor nucleare. Dacă se va destrăma și acesta, va crește radical tensiunea militară, inclusiv pericolul unui război nuclear”, a spus directorul științific al Institutului pentru SUA și Canada.
El a subliniat că axa centrală a sistemului de relații internaționale devine, acum, confruntarea dintre Washington și Beijing, unde se conturează o paralelă cu Războiul Rece din secolul trecut.
”După părerea mea, confruntarea dintre China și SUA va evolua după o curbă ascendentă. Cea mai serioasă dintre consecințe ar putea fi ruperea sau încălcarea relațiilor economice și comerciale dintre cele două țări”, a arătat academicianul Rogov.
În opinia lui, o creștere a stării de tensiune în plan militar poate apărea în Marea Chinei de Sud.
Prin prevederile sale, START-3 obligă părțile semnatare, Rusia și SUA, să procedeze, fiecare, la o reducere a arsenalelor lor nucleare astfel încât, peste șapte ani și în continuare, numărul însumat de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice cu lansare de la bordul submarinelor și bombardiere grele, precum și 1550 de focoase și 800 de instalații de lansare desfășurate sau nedesfășurate.