Categories: Comentarii

Fiodor Lukianov: SUA instituie sancțiuni Chinei, Beijingul intră în conflict direct cu Washingtonul

După ce Statele Unite vor institui sancțiuni împotriva Chinei, din cauza coronavirusului, Beijingul își va schimba strategia în relația cu Washingtonul și va intra în conflict direct cu SUA, este de părere analistul Fiodor Lukianov, directorul științific al Сlubului International de Dezbateri ”Valdai” (în imagine).

În opinia expertului, proiectul de lege privind introducerea de sancțiuni împotriva Chinei – proiect depus în Congresul SUA – va fi transpus în practică, fiind o continuare logică a ultimelor declarații anti-chineze ale autorităților americane. ”După toate probabilitățile, sancțiuni vor fi introduse, pentru că, în caz contrar, ce rost ar avea să pornești o campanie atât de puternică, la toate nivelurile – de jos până sus: nu doar în Congres sau administrația Trump, dar și statele federale apelează la justiție cerând compensarea daunelor, chiar cetățenii SUA sunt stimulați să depună plângeri împotriva Chinei”, a arătat Lukianov într-un dialog cu agenția TASS.

Analistul este de părere că SUA vor introduce împotriva Chinei noi restricții comerciale, după modelul celor pe care Casa Albă le-a stabilit și înainte de pandemie, în primul rând din considerente de protecționism. Acum, însă, instituirea măsurilor restrictive va fi justificată oficial prin gravele acuzații formulate la adresa Beijingului, pe care americanii încearcă să-l scoată responsabil pentru răspândirea globală a coronavirusului.

”Este, desigur, o serioasă escaladare a relațiilor, dar, se pare că tocmai actuala criză epidemiologică va servi drept pretext pentru a intra într-o nouă fază a confruntării”, a adăugat Lukianov.

Analistul este convins că, dacă, până acum, a evitat acțiuni de înfruntare directe, de această dată, China va fi obligată să-și modifice strategia pe arena internațională și să intre în confruntare cu Statele Unite. Washingtonul folosește situația creată de pandemie pentru a obține din partea oficialilor chinezi niște concesii sau un compromis: pentru americani, presiunile asupra Chinei și escaladarea relațiilor bilaterale au devenit un scop în sine.

”Până de curând, Beijingul nu a fost tentat să se implice în bătălii frontale. Prin politica ei, China s-a străduit mereu să se eschiveze, să ocolească, să nu intre într-o confruntare directă, așa cum Rusia știe să facă. Chinezii vor trebui, probabil, să-și revizuiască tacticile tradiționale”, a explicat Lukianov.

Potrivit estimărilor sale, răspunsul Beijingului la introducerea sancțiunilor de către americani va fi identic și va viza relațiile comerciale cu SUA. ”Sunt chestiuni unde ei pot lovi puternic în piața americană, începând cu un instrument pe care ei deja l-au activat, într-un fel sau altul. Spre exemplu, China este exportator de metale rare absolut necesare pretutindeni în lume, inclusiv în SUA. Relațiile lor economice continuă să fie foarte puternice și, de aceea, chinezii au cum să răspundă”, a spus expertul.

Lukianov a subliniat că, în ultimele decenii, întregul model economic mondial a fost construit pe relațiile economice reciproce, cele dintre SUA și China fiind foarte puternice, chiar indestructibile. Reducerea acestei dependențe reciproce și trecerea la următoarea etapă de îndepărtare a economiilor va deveni, în opinia expertului rus, principalul rezultat al agravării raporturilor dintre SUA și China, pe fondul pandemiei. ”Mai degrabă va fi un pas radical pe direcția limitării, pe mai departe, a legăturilor”, a concluzionat interlocutorul agenției TASS.

Poziția Rusiei

”La nivelul argumentelor și al declarațiilor publice, Rusia va fi, fără îndoială, împotriva demersurilor americane”, a continuat Fiodor Lukianov. În iminenta confruntare, Rusia nu are nici un motiv să simpatizeze cu partea americană. Mai mult, a amintit analistul, Rusia însăși a fost nu o dată obiect al unor astfel de campanii, finalizate cu alt pachet de sancțiuni la adresa ei din partea SUA.

Ceea ce nu înseamnă că Rusia este sortită să adere la una dintre părți, devenind participant la un război economic și comercial. Moscova va încerca să se limiteze la manifestări de simpatie și de solidaritate, evitând implicarea directă în conflictul dintre SUA și China.

”În ultimă instanță, nu este războiul nostru, este războiul lor legat de dominare mondială, pentru care, slavă Domnului, partea rusă nu luptă, nu participă și nu are de gând să participe”, a subliniat Lukianov.

owner

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

2 ore ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

7 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

8 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

9 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

9 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

10 ore ago

This website uses cookies.