Cheltuieli militare. Rusia, în top-5 mondial
28/04Putin a declarat toate zilele, până la 11 mai, nelucrătoare
29/04Corneliu Vlad: Președinții Putin și Trump pot găsi un numitor comun
Corneliu VLAD
Raporturile dintre președinții Rusiei și Statelor Unite sunt, într-un fel, o excepție salutară în relațiile oficiale ruso-americane. Fapt confirmat și de declarația comună Putin-Trump cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la întâlnirea istorică de pe Elba dintre militarii ruși și americani care a prefațat momentul victoriei coaliției împotriva regimului nazist în cel de al Doilea Război Mondial. «O declarație rară», cum o califică agenția Reuters, adoptată într-un climat internațional încărcat și încordat, în primul rând între principalele puteri ale lumii, grefat pe divergențe preexistente în plan bilateral și pe frământările din viața politică americană, tensionată de campania electorală agitată pentru prezidențialele din toamna.
În acest context, declarația celor doi președinți relevă faptul că «Spiritul Elbei» este un exemplu al modului în care țările noastre pot să dea la o parte contradicții, să creeze încredere și să coopereze pentru un scop comun». Prin această subliniere, apreciază ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declarația comună «insuflă optimism» și reafirmă, ca o lecție a istoriei, că «la vremea respectivă, Uniunea Sovietică și Statele Unite au fost în stare să se ridice deasupra divergențelor, deasupra disensiunilor și să-și unească forțele în numele luptei decisive cu un dușman comun».
Dosarul relațiilor Rusia-SUA are o agenda complexă și tensionată, din care Reuters citează, între altele, Ucraina, Siria, învinuirile americane aduse Rusiei pentru «dezinformare în privința noului coronavirus și interferență în campaniile electorale din SUA». Aserțiuni dezmințite de Moscova, dar, unele dintre ele, inclusiv în SUA, chiar de președintele Trump și cărora ministrul Lavrov le da o nouă replică, subliniind că noul coronavirus nu poate fi folosit pentru rezolvarea propriilor probleme sau pentru a lansa atacuri asupra altor state. Criză actuală, atrage atenția șeful diplomației ruse, «nu trebuie instrumentată pentru promovarea unor interese egoiste, de moment, pentru așa-numite clarificări, cu guvernele incomode sau cu concurenții geopolitici». Ministrul Lavrov a reamintit și alte câteva probleme actuale care necesită o abordare realistă – ridicarea sancțiunilor instituite în afara Consiliului de Securitate al ONU, politizarea ajutorului umanitar, învinuirile aduse Organizației Mondiale a Sănătății, subiecte care s-au acutizat pe fondul luptei pentru combaterea pandemiei, care este purtată împotriva unui «dușman comun».
Semnăturile conducătorilor Rusiei și Statelor Unite pe declarația sobră și responsabilă asupra căreia au convenit, în ciuda opoziției manifestate în SUA, inclusiv în cadrul Administrației, pot fi interpretate ca un semnal încurajator, de speranță în declanșarea unui proces benefic de detensionare, normalizare și relansare a relațiilor ruso-americane, fără de care este de neconceput restaurarea unui climat de încredere, securitate și conlucrare în viața internațională.