Categories: MilitarRusia si lumea

Arme hipersonice. Rusia este deschisă dialogului cu SUA

Moscova este deschisă dialogului cu Statele Unite pe tema noilor realizări de perspectivă, inclusiv armamentul hipersonic, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov (în imagine), citat de TASS.

”Suntem deschiși și pentru discuții referitoare la noile realizări de perspectivă, inclusiv armamentul hipersonic, în contextul (și subliniez acest lucru) tuturor, fără excepție, a aspectelor și factorilor care influențează stabilitatea strategică”, a spus ministrul rus al Afacerilor Externe, într-un interviu acordat, în regim online, presei ruse și străine.

De asemenea, el a anunțat că intenționează să poarte, curând, convorbiri telefonice cu omologul său american, Mike Pompeo.

”Acum vreo două săptămâni, m-a sunat Mike Pompeo și vreau ca, în zilele următoare, să mai avem o discuție telefonică. Am vorbit despre reluarea negocierilor legate de controlul armelor, despre stabilitate strategică, în ansamblul ei. Și, salutăm acest interes al partenerilor americani, pentru că, de mult încercăm să-i convingem că, de aceste probleme trebuie să ne ocupăm mai activ”, a spus Lavrov.

Potrivit afirmațiilor sale, atât Rusia cât și Statele Unite își doresc o relansare mai concretă a activității privind stabilitatea strategică în ansamblul ei.

În acest context, Lavrov a menționat runda de consultări desfășurată, deja, la nivel de adjuncți ai ministerelor de Externe din cele două țări, cu participarea, din partea Rusiei, a lui Serghei Riabkov. ”Însă, noi vrem discuții mult mai concrete, inclusiv pe marginea tratatului referitor la armamentul strategic ofensiv, despre soarta lui viitoare”, a subliniat șeful diplomației de la Moscova.

În același timp, el a precizat că o serie de chestiuni care vizează inclusiv colaborarea cu SUA, în privința stabilității strategice, nu are sens să fie dezbătute înainte ca pandemia de coronavirus să ia sfârșit.

”Acum, toți lucrăm de la distanță. Sunt lucruri, inclusiv pe tema stabilității strategice, sub toate aspectele ei, care pot fi discutate civilizat, în cadrul videoconferințelor, a conferințelor prin telefon. Însă , este de preferat ca unele subiecte să fie amânate, până când situația va permite reluarea contactelor diplomatice directe”, a explicat Lavrov.

Ultima întâlnire ruso-americană pe probleme privind stabilitatea strategică s-a desfășurat la mijlocul lunii ianuarie, la Viena. Delegația rusă a fost condusă de viceministrul de Externe, Serghei Riabkov, iar cea americană de consilierul secretarului de stat pentru securitate internațională și neproliferare, Christopher Ford.

owner

Recent Posts

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

3 ore ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

4 ore ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

5 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

5 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

Zaharova, despre „planul victoriei” lui Zelenski: Spume sângerii pe buzele unui neonazist

„Planul victoriei” elaborat de Volodimir Zelenski reprezintă o isterie și un set de sloganuri fără…

o zi ago

This website uses cookies.