Categories: România - Rusia

O tufă de liliac în memoria primăverii Victoriei din 1945. Un interviu cu ambasadoru Rusiei în România, Valeri Kuzmin

În cinstea celei de-a 75-a aniversări a marelui Victoriei asupra nazismului, Centrul Rus de Știință și Cultură din București a inițiat o  campania umanitară „Liliacul Victoriei”. Cu acest scop, la 14 aprilie, la Memorialul militar al ostașilor sovietici din București, a avut loc o plantare simbolică a tufișurilor de liliac. La acțiune a participat ambasadorul rus în România Valeri Kuzmin, directorul Centrului Rus de Știintă si Cultură, Natalia Mujennikova și atașatul militar al Ministerului Apărării din Rusia Viktor Makovski.

Menținând o distanță socială și respectând restricțiile existente, pe parcursul zilei, celor prezenți s-au alăturat și reprezentanții biroului Ministerului Apărării din Rusia pentru lucrări de memorare militară, elevii din Liceul de pe lângă Ambasada Rusiei în România, reprezentatul  Gazpromexport în România, compatrioții, cetățenii români și alții care iau în considerare datoria lor față de ostașii sovietici care au căzut pe câmpurile de luptă, au murit în spitale sau în lagărele de concentrare din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Cu acest prilej, ambasadorul Federației Rusiei în România, Valeri Kuzmin a acordat un interviu Agenției TASS pe care îl reproducem pentru cititorii noștri.

– Cum a apărut ideea de a planta arbuști de liliac la Memorialul militar din București, unde își dorm somnul de veci ostașii Armatei Roșii, căzuți în operațiunea de eliberare a teritoriului României, în 1944?

Valeri Kuzmin: – Ideea de a planta arbuști de liliac la principalul memorial militar sovietic din România, în memoria primăverii Victoriei din 1945, a apărut de mult. Iar motivul este unul evident: peste mai puțin de o lună, la 9 mai, vom sărbători împlinirea a 75 de ani de la Marea Victorie a poporului sovietic asupra nazismului și fascismului în Europa, marcând, totodată, jubileul victoriei coaliției antihitleriste din teatrul european de operațiuni militare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

După părerea mea, este foarte simbolic faptul că victoria istorică a omenirii asupra forțelor răului absolut, întruchipat, în acele vremuri, de o coaliție al cărei nucleu a fost Germania nazistă, s-a produs primăvara, anotimpul renașterii și înnoirii naturii. De aceea, cred că ideea principală a sădirii arbuștilor de liliac la Memorialul ostașilor sovietici din cartierul bucureștean Pipera constă în a transmite tinerei generații de astăzi memoria faptelor de eroism ale celor care nu și-au precupețit viața pentru eliberarea Europei. În ultimă instanță, sacrificiul lor eroic a fost factorul care a deschis, ulterior, pentru Europa – ba, chiar pentru întreaga lume – largi perspective de dezvoltare. Războiul a luat viața a peste 27 de milioane de locuitori ai Uniunii Sovietice, dintre care mai bine de jumătate au fost civili, iar noi nu avem dreptul să uităm acest lucru.

Răposatul meu tată, Ivan Ivanovici Kuzmin, ofițer al aviației militare, a parcurs tot războiul, începând din 22 iunie 1941 și până în aprilie 1945: de la Brest, până în Prusia Răsăriteană. Dând omagiul cuvenit taților și bunicilor noștri, noi nu putem uita și faptul că, din toamna anului 1944, armata sovietică și cea română au luptat umăr la umăr cu dușmanul nostru comun. Respectăm această tradiție lăsată moștenire de strămoșii noștri și, consecvent, ne străduim să-i păstrăm spiritul, cu scopul de a menține, și în prezent, relațiile de bună vecinătate și reciproc avantajoase dintre Rusia și România.

– De mai bine de o lună, în România, a fost instituită starea de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus: s-a ținut cont de acest lucru în organizarea evenimentului?

Foto: RȚNK

Valeri Kuzmin: – În ceea ce privește pandemia de coronavirus, sunt convins că, luând exemplul ”aliaților ireconciliabili” din perioada celui de-al Doilea Război Mondial – Statele Unite, Uniunea Sovietică și Marea Britanie – omenirea va izbuti, și de această dată, să treacă peste conflicte și neînțelegeri și să-și unească forțele pentru atingerea obiectivului comun – victoria asupra unei boli infecțioase periculoase. Diplomația rusă, președintele țării noastre, Vladimir Putin, au avansat, în acest sens, o serie de inițiative constructive, care beneficiază deja de o largă susținere și înțelegere în lume. Așteptăm o reacție corespunzătoare din partea Uniunii Europene.

Ținând cont de restricțiile introduse în România pe fondul stării de urgență, toți cei care au asistat la sădirea arbuștilor de liliac au purtat măști de protecție și mănuși elastice, având, totodată, asupra lor, mijloacele antiseptice necesare. În general, cercul de invitați la memorialul militar din Pipera a fost redus la minimum și toți au fost instruiți în legătură cu necesitatea de a respecta regulile de prudență, adică, în primul rând, distanța socială.

owner

Recent Posts

Prin impunerea Maiei Sandu, Uniunea Europeană și-a pierdut orice urmă de rușine

Dmitri BAVÎRIN, publicația Vzgliad Duminică, în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale, poate cele…

3 ore ago

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

7 ore ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

8 ore ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

9 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

9 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

This website uses cookies.