”Dacă nu s-ar fi ajuns la un acord, peste 30-40 de zile, oricum, am fi început să oprim sondele la un preț, convențional vorbind, de 15-20 de dolari/baril, fără să primim fluxul normal de bani nici pentru petroliști, nici pentru buget – taxa de export s-ar fi anulat, practic. Acum, ne putem aștepta ca diapazonul de preț de 30-40 de dolari/baril să se mențină”, a explicat omul de afaceri într-un interviu pentru RBK.
Potrivit estimărilor sale, ca urmare a acordului, Rusia va beneficia de un venit suplimentar de 70-80 de milioane de dolari pe zi. În plus, s-a reușit stoparea războiului prețurilor cu Arabia Saudită, care a început agresiv să scadă prețul, oferind Europei petrolul său cu un discount de 10 dolari/baril. ”Una sunt contractele futures pe care le vedem pe monitoare și altceva sunt livrările reale. Practic, ele ar fi început să înlocuiască petrolul rusesc la producătorii europeni de produse petroliere, umplând depozitele. Faptul că saudiții nu vor mai coborî acum prețul, la fel și Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, acest lucru este, fără îndoială, un avantaj pentru Federația Rusă”, a adăugat el.
Fedun a vorbit, totodată, despre părțile negative ale acordului cu OPEC. ”Aș aduce drept exemplu Tratatul de pace de la Brest-Litovsk, când, în 1918, bolșevicii au fost obligați, din diferite motive, să accepte o înțelegere cu Germania, nefavorabilă pentru Rusia Sovietică”, a spus Fedun.
În opinia lui Fedun, în a doua parte a anului, prețul petrolului se va apropia treptat de pragul de 40 de dolari/baril, dar piața se va echilibra nu mai devreme de sfârșitul anului 2022. ”Este un lucru obiectiv, dacă noul coronavirus începe să dea înapoi, iar cererea se va restabili. Cererea amânată este destul de mare, iar eu cred că, până în iunie, rezervele vor înceta să mai crească și vor începe să scadă. Dar, potrivit estimărilor noastre, cererea și oferta se vor egaliza nu mai devreme de sfârșitul anului 2022”, a afirmat top-managerul Lukoil.
Potrivit afirmațiilor sale, toate țările lumii vor reduce producția de petrol, în total, cu 15-16 milioane de barili pe zi, ceea ce va permite nivelarea scăderii cererii la carburanți. ”În ultima lună, când s-a constat un vârf al epidemiei de coronavirus, în lume s-a acumulat o uriașă cantitate suplimentară de 1 miliard de barili de petrol și va fi foarte greu să o scoți de pe piață. Iată de ce acordul a și fost întins pe doi ani, practic”, a adăugat el.
A fost comentariul pe care miliardarul american l-a făcut la postarea unui utilizator al rețelei…
Europa se teme de un aflux de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei și, pe…
Deputatul Radei Supreme, Tkacenko: 150.000 de oameni s-au întors din Ucraina în noile regiuni ale…
Ambasada Federației Ruse în România a organizat o ceremonie de depunere a coroanelor de flori…
Stimate doamne, stimați domni, Summitul G20 a fost punctul culminant al președinției Braziliei la Grupul…
Zaharova a reamintit NATO despre doctrina nucleară Maria Zaharova/ Foto: MAE al Rusiei Reprezentanta oficială…
This website uses cookies.