În total, țările au convenit ca, începând din luna mai, să reducă producția, în total, cu 10 milioane de barili pe zi – timp de două luni, apoi, cu 8 milioane – pentru șase luni și cu 6 milioane – în următoarele 16 luni.
Punctul de plecare pentru toate țările, cu excepția Arabiei Saudite și a Rusiei, a fost ales octombrie 2018. Principalii participanți la tranzacție au convenit asupra unei reduceri egale, cu 22% a producției – adică, de la 11 milioane barili pe zi până la 8,5 milioane. Dar, Arabia Saudită, comparativ cu luna martie, va elimina 1,3 milioane de barili de pe piață, iar Rusia – 1,8 milioane.
Cotările de petrol nu au răspuns la tranzacția încheiată. În dimineața zilei de 10 aprilie, prețul mărcii Brent a rămas la nivelul de 31-32 de dolari pe baril, deși, în ajun, din cauza zvonurilor potrivit cărora reducerea ar putea fi mai mult decât dublă, a crescut peste 35. Una dintre problemele noului acord a fost poziția Mexicului. Țara a acceptat să scoată doar 100 000 de barili de pe piață, deși, alți participanți la întâlnire au insistat pentru 400.000.
O incertitudine și mai importantă a devenit poziția Statelor Unite, care nu a participat la negocieri. Cu toate acestea, șeful Casei Albe, Donald Trump, a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin și cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdel Aziz Al Saud și, se pare, i-a convins pe interlocutori de necesitatea unei înțelegeri.
Situația poate deveni mai clară vineri, 10 aprilie, după negocierile dintre miniștrii energiei din țările G20, unde vor participa Statele Unite. În acest moment, autoritățile americane susțin că nu pot reglementa producția, dar ea se va reduce într-un mod natural, datorită pieții.
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
This website uses cookies.