Hot News
Arabia Saudită i-a dat Rusiei un ultimatum privind petrolul
07/04
Putin: Toți suntem, acum, virusologi
08/04

Prezentare virtuală a unei expoziție foto inedite din București (VIDEO)

Ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin și directorul CRȘC din București, Natalia Mujennikova prezintă expoziția dedicată celei de-a 75-a aniversări a Marii Victorii/ Foto: CRȘC

Marți, la 7 aprilie, Centrul Rus de Știință și Cultură (CRȘC) din București a făcut o prezentare virtuală a Expoziției foto “Nimeni nu este uitat, nimic nu se uită”, dedicată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Prezentarea a fost condusă de ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, care a vorbit, practic, despre principalele evenimente ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cuvântul introductiv fiind rostit de directorul Centrului, Natalia Mujennikova. Centrul Rus de Știința și Cultură din București speră că bucureștenii și oaspeții capitalei vor avea ocazia să viziteze această expoziției, compusă din peste 40 de fotografii inedite, după se termină epidemia de coronovirus.

Foto și video: Centrul Rus de Știință și Cultură din București.

Unul dintre episoadele Marelui Război pentru Apărarea Patriei a fost așa-zisul “Război al șinelor de
cale ferată” (v.foto de mai de jos). A fost o operațiune majoră de perturbare a comunicațiilor feroviare inamice, pe teritoriul sovietic ocupat. Pentru a paraliza transportul feroviar al naziștilor, în noaptea de 3 august 1943, 167 de partizani din Belarus și din regiunile Kalinin, Leningrad, Smolensk și Oriol, precum și o parte din partizanii ucraineni au lansat, simultan, operațiunea “Războiul șinelor de cale ferată”. Acesta a pornit pe o întindere de 1000 km și de la linia frontului până la frontiera de vest a URSS (pe o adâncime de până la 750 km).

La operațiune au luat parte aproximativ 100 000 de partizani și zeci de mii de cetăţeni sovietici care nu făceau parte din grupurile de partizani. În prima noapte, au fost distruse mai mult de 42 000 mii de șine, după care – o serie de linii de comunicație ale inamicului.
Până la 15 septembrie, numărul de şine distruse a ajuns la 214 705. În perioada august-decembrie 1943, partizanii au aruncat în aer 363 262 de șine (2270 km de cale ferată).

Pe lângă distrugerea liniilor de cale ferată, partizanii aruncau în aer garnituri de tren, poduri, stații feroviare. Partizanii din Belarus au aruncat în aer 836 de garnituri de tren și au distrus 6343 de vagoane și platforme. În a doua jumătate a anului 1943, partizanii ucraineni au aruncat în aer 3188 de trenuri – de 1,5 ori mai mult decât în cei doi ani de război precedenți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979753