Hot News

Virusolog: Vaccinul rusesc nu convine companiilor occidentale, din cauza concurenței

Foto: mk.ru

Academicianul Feliks Erșov, cercetător științific principal la Centrul național de studii epidemiologice și microbiologie ”N.F. Gamaleia” (în imagine), a explicat, pentru NSN, de ce marile companii farmaceutice occidentale fac reclamă negativă preparatelor rusești.

Întrebat, înainte de toate, cât de repede poate fi realizat și folosit un vaccin împotriva noului coronavirus, omul de știință a precizat că multe țări încearcă să creeze un vaccin. ”În Rusia, din șapte variante de prototipuri, deja, se selectează cel mai bun. Esențial este ca tratamentul să fie realizat înainte ca epidemia să înceapă să scadă în intensitate. Atunci va avea loc ”vaccinarea naturală”, când oamenii dobândesc imunitate, după ce au făcut o formă ușoară a bolii”, a spus cercetătorul. În opinia lui, epidemia va începe să scadă la vară.

Erșov spune că ”virusul joacă rolul unui chibrit, într-un incendiu. Când omul are, deja, diferite patologii, virusul lansează boala, iar moartea este provocată de complicații. În infecțiile virale, întotdeauna se dezvoltă un deficit imunitar secundar. De aceea, sunt foarte importante preparatele cu o componentă imunomodelatoare. Inductorii de interferon se produc când sistemul imunitar este scăzut, dărâmat. De regulă, acest lucru se întâmplă la oamenii în vârstă și la copii, sistemul imunitar al acestora din urmă fiind în dezvoltare”, a arătat academicianul rus.

”Cercetările noastre sunt mult înaintea altora”

Și, atunci, a întrebat reporterul, de ce, pe internet se scrie că inductorii de interferon sunt medicamente cu eficiență nedovedită și cu efecte secundare?

”Este o prostie”, a răspuns Feliks Erșov. ”Vindecarea infecțiilor virale este complexă. În prezent, nici un preparat nu asigură protecție 100%”, a subliniat omul de știință. Potrivit afirmațiilor sale, cei mai mari oponenți ai producătorilor ruși își justifică poziția evocând faptul că preparatele rusești sunt, practic, necunocute în lume. ”Mergând pe firul acestei logici, ar trebui stopată dezvoltarea și producerea de preparate rusești, pentru a le cumpăra doar pe cele occidentale, cu toate neajunsurile și meritele lor. De aceea, răspunsul nostru este foarte simplu: producătorii ruși dispun de un sistem de dovezi privind eficiența preparatelor lor, precum și de zeci de ani de cercetări în spate. Este acea rară situație când cercetările noastre sunt mult înaintea altora. În străinătate, doar acum, această direcție a început să prindă viteză.

Pot să spun, cu certitudine, că laboratoarele farmaceutice străine nu sunt interesate să concureze de la egal la egal cu preparatele rusești. Pe ele le interesează numai piața noastră și, de aceea, sunt gata să cumpere brevete și să le dezvolte singure pentru ca, ulterior, să ne vândă tot nouă. Boom-ul farmaceutic japonez, spre exemplu, așa a și început – ei au cumpărat brevete și numai după aceea au hotărât ce preparat să sintetizeze: cel mai eficient sau cel mai avantajos din punct de vedere economic. Nu întâmplător se spune despre afacerile din domeniul farmaceutic că sunt chiar mai avantajoase decât cele din domeniul materiilor prime”, a arătat academicianul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3083980

”Chiar și astăzi”: Rusia vrea să se înțeleagă cu SUA în privința prelungirii START-3
01/04
Veți primi un SMS: Cum vor fi urmăriți cei care încalcă regimul de carantină
01/04