Hot News
Trump, despre avionul cu ajutoare venit din Rusia
31/03
Veronika Skvorțova, despre schema de vindecare a pacienților cu coronavirus
31/03

Corneliu Vlad: G20, G7/8 sau G2?

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Coronavirusul trebuie conceput, între altele, și ca un test al empatiei, solidarității și acțiunii comune în lumea de azi. Un test la care însă ceea ce se numește atât de dezinvolt, impropriu și chiar ipocrit “comunitatea internațională” nu reacționează așa cum ar fi de așteptat. Pandemia afectează toată omenirea, dar liderii statelor lumii nu dau semne de disponibilitate pentru o acțiune conjugata sau măcar coordonată. Nici organizațiile care se definesc a fi “cu vocație universală”, începând cu ONU și pletora sa de instituții specializate nu produc inițiative și acțiuni concertate pentru stăvilirea în comun a flagelului. Iar Uniunea Europeană, unul dintre cele mai pasionante experimente geopolitice din istorie, a intrat în cea mai gravă criză a existenței sale, al cărei “câștig” cert rămâne confirmarea, cât se poate de clară, a viabilității și prevalenței statului și interesului național în plină globalizare. O globalizare care, însă, în paradigma ei de până acum, se arată a fi de mare vulnerabilitate și ineficiență în situații de criză planetară, cum este cea de acum.

În acest context, summitul extraordinar de săptămâna trecută al G20, care reunește principalele puteri politice și economice ale lumii, s-au activat, în cadru virtual, și după numai 90 de minute de discursuri și dezbateri a decis să aloce cinci miliarde de dolari economiei globale pentru a face față crizei și a delegat statelor și organizațiilor internaționale să facă un plan de acțiune în materie. Un eveniment, așadar, mai degrabă de imagine, decât de substanță.

În acest cadru însă președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus, în discursul pronunțat, o serie de acțiuni concrete de natură politică, economică, medicală, circumscrise luptei cu coronavirusului. Între ele, conlucrarea pentru producerea unui vaccin împotriva Covid–19, crearea de coridoare verzi pentru alimente, medicamente, tehnologii și aparatură, accesul la finanțare pentru țările puternic afectate de pandemie.

Dar propunerea din suita de măsuri avansate de președintele Rusiei care a reținut în mod deosebit atenția generală a fost anularea sancțiunilor impuse de state sau instituții interstatale occidentale care afectează dezvoltarea, schimburile comerciale, nivelul de viață și în general relațiile normale dintre toate statele.

Anterior intervenției președintelui Putin la G20, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sublinia: ”Acum, când ne confruntăm cu un moment atât de tensionat, din punctul de vedere al conjuncturii economice internaționale, din punctul de vedere al contextului privind prețurile la resursele energetice, cu o astfel de provocare, sub forma coronavirusului, este de la sine înțeles că restricțiile de acest gen nu fac decât să agraveze situația”. Iar vice-ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, amintea din nou că Moscova îndeamnă Washingtonul ca, în aceste condiții dificile, să se concentreze pe extinderea înțelegerii reciproce și a cooperării, nu pe ”răfuieli politice” inutile. Și totuși, adăuga ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov în caz de nevoie, Moscova este gata să ajute Washingtonul în lupta împotriva noului coronavirus.

Este contrariant și greu de argumentat, în context, cum pot concepe unele dintre principalele state ale lumii să conlucreze cu Rusia în G20, dar nu și în G7 (fost 8) și, mai ales, cum pot dialoga și întreprinde acțiuni comune Washingtonul și Mosova în cadrul unui G2 (informal), adică SUA+ Rusia, când Rusia nu mai face parte din G7/8. Un demers care poate da speranțe în normalizarea acestei stări paradoxale este recentul dialog telefonic Trump-Putin. Dialog care a abordat probleme globale, precum stabilizarea pieței globale de energie, care trece printr-o perioadă de încetinire economică cauzată de națiuni care aleg să-și închidă temporar afacerile pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Cei doi lideri au convenit, totodată, să acționeze prin G20 pentru a combate coronavirusul și a revigora economia globală, după cum a comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.

Oricum, lumea de după pandemia coronavirusului va fi altă decât cea de până acum și dacă lecția acestei încercări planetare fără precedent va fi însușită așa cum se cuvine, lumea viitoare va trebui să fie mai cooperantă și, prin aceasta, mai prosperă și mai sigură decât cea de până acum.

2 Comments

  1. Gradinaru Aurel spune:

    Nici o data aceasta corcitura de europa nu a vrut sa vada alfel si nu e mult si o sa cada

  2. ostafi spune:

    Cred ca este momentul sa uitam de asemenea „formate”. Astazi razboiul este mai aproape decat „negocierile” iar pacea va ramane doar un vis teoretic. Indiferent de obiect, forma de exprimare sau nivel, razboiul este „o prezenta”. In G7 se stie totul inaintea sedintei, cine isi „face autocritica”, cine „propune masuri” si cine „judeca”. G20 e ca un camin cultural cu usile inchise, in care spectatorii (cei 20) au ocupat „scena”, exersand pe rand sau in grup, „trairi memorabile” din viata lor de „actori”. Revenirea la „razboiul rece” nu mai poate fi posibila „in doi”, unica varianta de astazi fiind G3. Dar nu „G-uri” cum au fost dupa 1988.
    „Cand intrati aici, lasati Hoolywood-ul afara”. Scarile sa fie libere iar judecatile din interior sa fie doar inscrise in publicatii dedicat – create.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2996850