Teatrul Bolșoi din Moscova se mută în online
29/03La Moscova, au fost deschise șase noi stații de metrou
29/03Rusia nu intenționează să influențeze asupra prețului la petrol, în mod artificial
Companiile petroliere din Rusia nu vor întreprinde nici un fel de acțiuni pentru a influența, în mod artificial, prețurile, a declarat, pentru cotidianul RBK, vice-ministrul rus al energiei, Pavel Sorokin. El a subliniat că Rusia nu participă la războiul prețurilor cu alți exportatori de petrol.
”Rusia nu se războiește cu nimeni. În situația dată, ne ghidăm exclusiv după considerente de natură economică, după rațiune și evaluări. Printre altele, noi suntem ostaticii conjuncturii mondiale. Situația cu coronavirusul ne-a lovit pe toți, dar nu am întreprins și nu vom întreprinde nici un fel de acțiuni pentru a influența prețul, în mod artificial”, a spus Sorokin.
El a amintit că Rusia și Arabia Saudită au avut puncte de vedere diferite în legătură cu înțelegerea OPEC+, dar, cu toate acestea, relațiile dintre cele două țări, în domeniile unde ele continuă să lucreze, rămân bune.
În același timp, Sorokin a subliniat că, pentru Rusia, un preț al petrolului de 25 de dolari/baril nu este o catastrofă, dacă nivelul lui se menține timp de șase luni, un an. Dacă această valoare se va păstra pentru doi-trei ani, numai atunci ar putea crea probleme.
”Prețul de 25 de dolari/baril este neplăcut, dar nu este o catastrofă. Numai dacă va dura doi-trei ani, va genera mari probleme. Și, chiar dacă se va menține timp de șase luni, un an, este acel nivel al prețului pe care îl susține printr-un sistem fiscal flexibil. Din păcate, statul are de pierdut, dar dispunem de suficiente rezerve de valută și aur, cumulate inclusiv în cei trei ani de funcționare a înțelegerii OPEC+ și care au permis bugetului să câștige, suplimentar, aproape șapte trilioane de ruble (82 miliarde de euro) ”, a explicat vice-ministrul rus al energiei.
Sorokin este de părere că situația privind prețurile la petrol va depinde de cât de mult va dura criza provocată de noul coronavirus, dar, spre sfârșitul anului, prețul petrolului va fi, după toate probabilitățile, mai mare decât cel actual.
Oficialul a adăugat că scăderea severă a prețurilor la petrol îi va determina pe producătorii cu costuri de producție ridicate să reducă producția, după care, peste numai jumătate de an sau spre sfârșitul anului, prețurile ar putea crește.
Anterior, Sorokin a declarat că prețurile la petrol au scăzut nu din cauza suspendării înțelegerii OPEC+, ci, în special, din cauza reducerii, la nivel mondial, a consumului de carburant, rezultat al restricțiilor de deplasare impuse populației pe fondul epidemiei de coronavirus. Potrivit vice-ministrului, 60% din consumul de petrol se duce pe carburant auto, naval și de aviație, care a scăzut, după ce au fost limitate zborurile aeriene și din cauza scăderii consumului de benzină și de motorină, ca efect al carantinei și al regimului de autoizolare, dintr-o serie de țări.
Sorokin a arătat că influența coronavirusului asupra ieftinirii petrolului a însemnat circa 25 de dolari/baril, în timp ce o nouă reducere a cotelor de producție în cadrul OPEC+ ar fi condus la o scădere de numai 5-7 dolari/baril.