Primăvara crimeeană sau istoria revenirii Crimeii la Rusia
18/03Guvernului rus a lansat un portal special, stopcoronavirus
18/03Putin. Opoziția nu este dușmanul poporului
Președintele consideră că politicienii, inclusiv cei din opoziție, trebuie nu doar să critice puterea, trebuie să aibă o viziune clară despre cum trebuie rezolvate problemele cu care se confruntă țara.
Opozanții anti sistem nu sunt dușmanii statului – a declarat președintele Rusiei, în cadrul proiectului TASS ”20 întrebări pentru Vladimir Putin” (episodul 15).
”Nici vorbă. Acest lucru nu corespunde realității”, a spus liderul de la Kremlin, comentând această teză. În opinia lui, politicienii, inclusiv cei din opoziție, nu trebuie doar să critice puterea, ci trebuie să aibă o viziune clară despre cum trebuie rezolvate problemele țării.
”Cetățeanul de rând vrea să vadă nu numai cum este criticată puterea, el vrea să audă și să înțeleagă ce propun cei care o critică”, a subliniat președintele. ”Dar, când drept răspuns nu aude nimic, cu excepția criticilor, își pune întrebarea: cu cine votăm?”, a spus Putin.
Rușii, a adăugat el, nu sunt naivi în politică. ”Doar așa, cu un salam, nu-l cumperi pe om”, a spus șeful statului, menționând că, ”anul trecut, conștiința politică a cetățenilor de rând ai Rusiei a crescut mult”.
În același timp, Putin a declarat că Rusia are nevoie de opoziție, dar, în Parlament, nu trebuie să fie ”debandadă și show”. ”Este nevoie și de opoziție sistemică și nesistemică. Vă spun asta nu atât din calitate de președinte în exercițiu, cât de simplu cetățean al Rusiei”, a precizat liderul de la Kremlin. ”Dar, de debandadă nu avem nevoie. Și nici de show. Avem nevoie de o activitate politică serioasă”, a subliniat Putin.
Parlamentul ”este locul potrivit pentru dezbateri”, a arătat președintele, cu referire la renumita frază a lui Boris Grâzlov (fost speaker al Dumei de Stat între 2003 și 2011), ”nu este loc pentru bătaie și certuri interne și PR personal”.
El a evocat situația din anii 1990, când Parlamentul rus ”era debandadă, nu parlament”. ”Erau numai bătăi și era imposibil să se adopte măcar o hotărâre. Mai rău, ei luau decizii imposibil de îndeplinit. Practic, au dus economia în impas”, a constatat șeful statului.
”Voi aveți nevoie de șocuri puternice? Iar eu am nevoie de o Rusie măreață”, l-a citat Putin pe omul de stat al Imperiului rus, Piotr Stolâpin. ”Cred că toți avem nevoie de o Rusie măreață. Nu de show la diferite niveluri ale puterii politice”, a spus Putin.
În același timp, liderul de la Kremlin nu este de acord cu ideea că, în Rusia, opoziția este ”manuală”. ”Sunt patru partide parlamentare. Și fiecare are propriul punct de vedere”, a amintit Putin, dând exemplul Partidului Comunist și pe liderul acestuia, Ghennadi Ziuganov.
În plus, președintele a atras atenția că, în țară, sunt în jur de 50 de partide politice. «Este partidul ”Rusia Unită”, care deține pachetul de control. Sunt și alte partide – patru în Parlament – care, de multe ori, nu sunt de acord cu partidul de guvernământ», a adăugat Putin. În plus, opoziția s-a dovedit utilă pe plan local.