Criza politică din Ucraina
În noiembrie 2013, în Ucraina a izbucnit o criză politică provocată de refuzul autorităților oficiale de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Susținătorii integrării europene au cerut demisia președintelui și a Guvernului țării. Izbucnit la Kiev, valul de manifestații început s-a propagat și în alte orașe și regiuni ucrainene.
Dar, autoritățile Republicii Autonome Crimeea au refuzat să sprijine opoziția. La 4 februarie 2014, președintele Sovietului Suprem al Crimeii a decis inițierea unui sondaj republican privind statutul peninsulei ”în condiții de criză politică și a dorinței grupărilor de factură național fascistă de a ajunge la putere”. La 22 februarie, în urma loviturii de stat, puterea din Ucraina a trecut de partea opoziției; președintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul.
La 23 februarie, noul speaker al Radei Supreme, Aleksandr Turcinov, a preluat prerogativele de șef al statului.
În aceeași zi, deputații au anulat legea ce prevedea ca limba rusă să dobândească statut de limbă regională într-o serie de zone ale țării. Această decizie a provocat ample proteste ale populației rusofone, în special în sud-estul Ucrainei și în Crimeea. La 23 februarie 2014, populația prorusă a Crimeii, care nu a dorit să recunoască noul Guvern ucrainean, a demarat o acțiune de protest pe termen nelimitat în fața clădirii Sovietului Suprem al republicii. Principala revendicare a participanților la miting a vizat desprinderea Crimeii de Ucraina.
Și la Sevastopol a avut loc un miting, în cadrul căruia întreprinzătorul Aleksei Cialâi a fost ales șef al orașului. Acțiuni similare s-au desfășurat la Kerci și în alte orașe din Crimeea, pe teritoriul Peninsulei formându-se detașamente de autoapărare. La 26 februarie, la Simferopol, în fața Parlamentului crimeean s-au produs ciocniri între susținătorii noilor autorități ucrainene și locuitorii proruși ai Crimeii, veniți la miting. În urma acestor confruntări și-au pierdut viața două persoane, mai mult de 30 fiind rănite. Activitatea Sovietului Suprem a fost blocată.
A doua zi, după eliberarea clădirii și reluarea lucrărilor Parlamentului, deputații au demis guvernul condus de Anatoli Moghiliov, numindu-l în funcția de premier al Republicii Autonome Crimeea pe liderul mișcării locale ”Unitatea Rusă”, Serghei Aksionov. La 27 februarie 2014, Sovietul Suprem al republicii a stabilit data desfășurării referendumului privind statutul Crimeii – 25 mai. La 1 martie, Serghei Aksionov s-a adresat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu rugămintea de a acorda ajutor în asigurarea păcii și liniștii pe teritoriul peninsulei. Pe fondul agravării situației din regiune, s-a hotărât ca referendumul privind statutul Crimeii să fie organizat la 30 martie.
În aceeași zi, Consiliul Federației al Rusiei și-a dat acordul ca șeful statului să folosească Forțele armate ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situației sociale și politice din această țară. Deputații consiliului orășenesc al Sevastopolului au votat, la 1 martie, pentru nesubordonare față de autoritățile de la Kiev și în favoarea desfășurării, în Crimeea, a referendumului privind extinderea statutului autonomiei. La 6 martie, Sovietul Suprem al Crimeii s-a adresat președintelui Rusiei cu rugămintea de a include republica în componența Federației Ruse, ca una dintre regiunile ei și a stabilit referendumul pentru 16 martie. În aceeași zi, Consiliul orășenesc al Sevastopolului a adoptat o hotărâre privind participarea la referendumul crimeean. La 11 martie a fost semnată Declarația privind independența Republicii Autonome a Crimeii și a orașului Sevastopol.
La referendumul crimeean din 16 martie au fost supuse votului popular două întrebări: ”1. Sunteți pentru reunificarea Crimeii cu Rusia, cu drepturile unei regiuni al Federației Ruse? 2. Sunteți pentru restabilirea Constituției Republicii Crimeea din 1992 și pentru statutul Crimeii ca parte a Ucrainei?”. Răspunsul era considerat aprobat dacă era susținut de peste 50% dintre cetățenii prezenți la urne. Buletinele de vot au fost tipărite în trei limbi: rusă, ucraineană și crimeeano-tătară. Potrivit rezultatelor votului, 96,77% dintre cetățenii Crimeii (sau 1.233.002 persoane) și 95,6% (262.410 oameni) din populația cu drept de vot din Sevastopol s-au pronunțat pentru reunificarea cu Rusia.
Participarea la vot a fost, în Crimeea, de 83,1% și de 89,5%, în Sevastopol. Modul de derulare a referendumului a fost supravegheat de peste 50 de observatori din 21 de țări, inclusiv din Israel, Franța, Italia. Majoritatea statelor membre ONU nu au recunoscut plebiscitul privind statutul Crimeii.
Proclamarea independenței Crimeii
La 17 martie 2014, Sovietul Suprem al republicii a adoptat o hotărâre, prin care Crimeea a fost proclamat stat suveran și independent. În document a fost inclus și un apel, adresat Rusiei, cu rugămintea de a primi Crimeea în componența Rusiei, în calitate de regiune nouă, cu statutul de republică. În aceeași zi, parlamentul crimeean a fost redenumit în Consiliul de Stat al Republicii Crimeea, iar Consiliul orășenesc Sevastopol, în Adunare legislativă. Consiliul de Stat al Crimeii a recunoscut proprietățile de stat ale Ucrainei amplasate pe teritoriul peninsulei drept proprietate a republicii și a hotărât că, începând cu 17 martie, în Crimeea ”nu se mai aplică legislația Ucrainei, nu se mai îndeplinesc deciziile Radei Supreme și ale altor organe de stat ale Ucrainei, adoptate după 21 februarie 2014”.
În unanimitate, Consiliul orășenesc al Sevastopolului a adoptat o hotărâre privind intrarea Sevastopolului în componența Rusiei, în calitate de entitate distinctă a Federației – oraș de importanță federală. La 17 martie, președintele Rusiei a semnat decretul privind recunoașterea Republicii Crimeea ca stat suveran și independent.
Reunificarea Crimeii cu Rusia
La 18 martie 2014, președintele Rusiei, Vladimir Putin, președintele Consiliului de miniștri al Crimeii, Serghei Aksionov, președintele Consiliului de Stat al Crimeii, Vladimir Konstantinov și șeful Sevastopolului, Aleksei Cialâi, au semnat Acordul privind primirea în Federația Rusă a Republicii Crimeea și formarea, în componența Rusiei, a noilor regiuni. Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană nu au recunoscut independența Crimeii și reunificarea ei cu Rusia. La 21 martie, Putin a semnat legea de ratificare a acordului, precum și legea constituțională privind primirea Republicii Crimeea și a Sevastopolului în componența Rusiei, în calitate de componente ale Federației.
Președintele a semnat, de asemenea, decretul de formare a Districtului Federal al Crimeii, unde au intrat Republica Crimeea și orașul de importanță federală Sevastopol (la 28 iulie 2016, Districtul Crimeea a fost desființat, Republica Crimeea și Sevastopolul fiind incluse în componența Districtului Federal de Sud). Seara, la Moscova, Sevastopol și Simferopol au fost organizate impresionante jocuri de artificii.
La 11 aprilie 2014, a fost adoptată Constituția Republicii Crimeea, conform căreia limbile de stat sunt rusa, ucraineana și crimeeano-tătară. Ziua de 18 martie este marcată pe teritoriul peninsulei drept Ziua reunificării Crimeii cu Rusia, sărbătoare instituită prin legea privind ”Sărbători și date comemorative în Republica Crimeea, din 29 decembrie 2014 (amendată la 3 martie 2015).
.
În urmă cu 80 de ani, prin ianuarie-martie 1945, bolșevicii ucrainieni (atenție: nu cei ruși!)…
Jurnalistul american Hinkle a prezis că Ucraina ar putea suferi pierderi de miliarde de dolari…
În 2024, Rusia a ocupat locul șapte în lume în ceea ce privește creșterea rezervelor…
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunțat că este posibil ca ajutorul social acordat ucrainenilor din…
Virajul spre Est a fost reacția firească a Rusiei la noile oportunități, nu „fuga de…
Washingtonul, Kievul și autoritățile din Europa sunt responsabile, a declarat Zaharova Responsabilitatea pentru sistarea livrărilor…
This website uses cookies.