John Sullivan: SUA vor să trimită la Moscova, de 9 Mai, o delegație de rang înalt
16/03MAE rus: Mesaj pentru rușii prinși în străinătate de Covid-19
16/03Ambasadorul SUA în Rusia: Nu există probleme în dialogul cu Moscova
Ambasadorul Statelor Unite în Rusia, John Sullivan, a declarat că este mulțumit de modul în care a fost stabilit dialogul cu reprezentanții conducerii ruse.
”Nu îmi amintesc vreun oficial de rang înalt, pe care am dorit să-l întâlnesc și care să fi refuzat să mă primească”, a spus diplomatul, într-un interviu acordat cotidianului ”Kommersant”. ”Este un semn al seriozității intențiilor autorităților ruse de a obține îmbunătățirea relațiilor cu SUA. Desigur, în final, multe vor depinde dacă vom putea, în practică, să depășim unele dintre disensiunile care ne despart. Dar, sunt foarte mulțumit de modul în care sunt primit aici, ceea ce le-am scris și colegilor din Washington”, a spus diplomatul american.
Potrivit afirmațiilor sale, relațiile dintre cele două țări se află, în acest moment – fapt recunoscut și la Washington și la Moscova – ”într-unul dintre cele mai joase puncte de la sfârșitul războiului rece”. ”… avem o colecție întreagă de teme serioase și importante, unde părerile noastre diferă considerabil. Și este greu de crezut că aceste disensiuni vor putea fi eliminate ușor. Dar, în pofida substanțialelor divergențe pe teme precum Ucraina, controlul armelor și așa mai departe, nu ne putem permite să luăm pauză și să nu ne ocupăm de relațiile bilaterale”.
”Noi trebuie să cooperăm cu autoritățile ruse. Ele trebuie să coopereze cu noi. Iar, asta reprezintă unul dintre obiectivele cheie: să facem în așa fel, încât canalele de comunicații dintre Washington și Moscova să rămână deschise și să asigure schimbul de informații. Cele mai periculoase situații sunt cele când nu are loc un schimb de informații, pentru că, atunci, intervine nesiguranța”, a explicat ambasadorul american.
Pe de altă parte, John Sullivan a apreciat că Tratatul privind reducerea și limitarea armelor strategice ofensive (START-3) trebuie să devină mai corespunzător realităților momentului, iar summitul liderilor celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU va contribui la realizarea progreselor în această direcție.
Diplomatul american susține că mai este timp pentru negocieri legate de START-3. ”Președintele Donald Trump și-ar dori ca START-3 să fie adus la zi”, a explicat Sullivan. «Din punctul nostru de vedere, viitorul summit ”al celor cinci” și pregătirile aferente ne vor permite să progresăm spre obiectivul nostru. Scop care presupune ca START-3 să răspundă cerințelor anului 2020, adică noii conjuncturi strategice, unde China își sporește potențialul nuclear», a detaliat ambasadorul SUA în Rusia.
În opina lui, includerea Chinei în procesul de negocieri privind securitatea strategică răspunde nu numai intereselor SUA, dar și intereselor Rusiei. ”După părerea mea, cooptarea Marii Britanii și a Franței în acest proces este mai puțin necesară”, a adăugat John Sullivan.