Hot News
Bombardierele rusești au descoperit o bază militară a SUA din Arctica
15/03
Rusia cere SUA să renunțe la confruntare pe fondul pandemiei
15/03

Ministerul de Finanțe: Prețul petrolului, coronavirusul și deficitul bugetar al Rusiei

Ministrul de finanțe, Anton Siluanov/ Foto: TASS

Deficitul bugetar al Rusiei va fi de 0,9-1%, dacă se păstrează actualul preț la petrol. În același timp, veniturile realizate de stat, din exportul de petrol și gaze naturale, se vor reduce cu două trilioane de ruble (în jur de 25 miliarde de euro), a anunțat șeful Ministerului rus de Finanțe, Anton Siluanov, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Oficialul a menționat că, din aceste două trilioane de ruble, o mare parte ar fi fost direcționată spre Fondul de bunăstare națională, dar că, pe fondul deprecierii barilului de țiței, fondul nu va mai primi nimic. Siluanov a amintit, de asemenea, că pentru 2020 fusese prognozat un excedent bugetar de circa 0,8% din PIB, dar, acum, este posibil un deficit în jur de 1%. În schimb, inflația se va menține la nivelul prevăzut anterior și anume de patru procente.

În același timp, Siluanov a subliniat că statul își va onora obligațiile bugetare. ”Astăzi, nu există nici un motiv să credem că aceste obligații prevăzute în planul bugetar pe trei ani vor fi reduse, că vom reduce respectivii parametri bugetari”, a insistat șeful Finanțelor, arătând că Rusia dispune de resurse pentru încă șase ani de acum înainte, chiar și în condițiile prețurilor actuale la petrol.

Politicianul a subliniat că economia țării va fi influențată negativ, în primul rând, de epidemia de coronavirus și nu atât de scăderea prețurilor la petrol, pentru că afectează nu o singură ramură de activitatea, ci activitatea economică în ansamblul ei.

Epidemia are un impact ”mai puternic asupra ritmului de dezvoltare economică. Guvernul pregătește acum un set de propuneri menite să minimalizeze acțiunea acestui factor negativ”, a spus Siluanov. Potrivit afirmațiilor sale, dacă, în acest scop, va fi nevoie de o finanțare suplimentară, va fi activat Fondul de rezervă al Guvernului, relatează RIA Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939311