Hot News
Kosaciov: Noile înțelegeri dintre Turcia și Rusia insuflă optimism
06/03
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944-1945. Dezvoltarea cooperării sovieto-române, în luptele pentru eliberarea Ungariei (XVII)
07/03

Gazprom a redus cu 40% prețul la gaze naturale pentru Bulgaria

Foto: RIA Novosti

Gazprom a mers la concesii cu Bulgaria, acceptând să scadă prețul la gaze naturale cu 40%. Compania rusă a fost obligată să reducă veniturile din vânzările de gaze pentru a-și păstra cumpărătorul în persoana Sofiei.

Gazprom a semnat și a transmis Bulgariei contractul ce prevede cea mai mare reducere de preț la gaze naturale, mai mult de 40%, a anunțat premierul țării, Boris Borisov. Potrivit afirmațiilor sale, acest lucru poate fi considerat un cadou simbolic pentru aniversarea a 142 de ani de la eliberarea Bulgariei în Războiul ruso-turc din 1877-1878, care s-a sărbătorit la 3 martie 2020.

De regulă, prețul gazelor din contractele încheiate de Gazprom cu diferite țări nu se dezvăluie. Se știe, totuși că, în general, cel mai atractiv preț este obținut de Germania, în calitate de cel mai mare cumpărător de gaze naturale rusești din UE, dar și cel mai serios partener al Rusiei în proiectele ei de gaze naturale.

Stanislav Mitrahovici, expert al Fondului pentru securitate energetică națională, este de părere că, acum, gazul rusesc costă în Europa mai puțin de 200 de dolari/1000 metri cubi. ”Cred că pentru Bulgaria trebuie să fie în același diapazon, dar acum va fi, probabil, undeva în jurul valorilor de 120-130 de dolari/1000 metri cubi”, a apreciat analistul, precizând că, ”pentru Germania prețul ar putea fi chiar și mai bun, având în vedere că Berlinul participă activ la proiectele energetice ale Rusiei”.

Analistul Igor Iușkov arată, la rândul său, că această reducere egalează prețul la gaze pentru Bulgaria cu prețurile medii europene, stabilite acum după o nouă formulă. Dacă până acum ele erau raportate la prețurile la petrol, acum depind de piețele europene de spot. ”În Europa, se duce un război al prețurilor, când trebuie să păstrezi cota de piață scăzând valoarea gazelor și a profitului în speranța că, după aceea situația se va echilibra. Aceasta este logica războiului prețurilor, unde trebuie să supraviețuiești. Principalul motiv este de a păstra consumatorul”, a explicat Mitrahovici.

Pe de altă parte, dacă, până de curând, Bulgaria importa gaze numai din Rusia, din octombrie anul trecut, ea poate beneficia de 1 miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan livrate prin sistemul de conducte TAP și TANAP, marele concurent al gazodului Turkish Stream. În acest context, Mitrahovici amintește că ”de Bulgaria depinde când va intra în funcțiune a doua linie a gazoductului Turkish Stream destinată cumpărătorilor europeni – Ungaria și Serbia. Pentru asta, trebuie construită o conductă prin Bulgaria”, a precizat Mitrahovici, apreciind că, după toate probabilitățile, Sofia a tărăgănat lucrurile în acest proiect, inclusiv pentru a obține un preț mai mic la gaze din partea Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979816