Elementul principal: Rusia și Turcia vor crea un coridor de securitate în provincia siriană Idlib, în zona autostrăzii M4, iar, începând din 15 martie, părțile vor demara o operațiune comună de patrulare, de-a lungul autostrăzii M4. În plus, în noaptea de 5 spre 6 martie a fost introdus, la Idlib, regimul de încetare a focului. În același timp, a fost confirmată respectarea suveranității Siriei, precum și acordul că nu există soluție militară la acest conflict. Amintesc faptul că întâlnirea în sine a devenit, pentru mulți, dacă nu ceva de senzație, cel puțin un eveniment neașteptat. Escaladarea situației din Idlib, moartea militarilor turci și sirieni și, nu în ultimul rând, intensa campanie de presă lansată de Occident, în tonuri tragice și semi-isterice, așa cum se întâmplă mereu când sunt atacate forțe care nu sunt prooccidentale – toate acestea nu numai că făceau aproape imposibilă o întrevedere personală între Putin și Erdogan, dar au condus la discuții despre un nou război ruso-turc.
Însă, trei factori au jucat în favoarea întrevederii. În primul rând, experiența negativă din anii trecuți (iar atunci, după cum ne amintim, au murit chiar militarii ruși), depășită tocmai prin dialog direct între lideri. În al doilea rând, respectarea reciprocă a intereselor, în pofida numeroaselor divergențe de nuanțe și abordări. Dar, din nou, alternativa la negocieri legate de divergențe nu poate fi decât clarificarea relațiilor pe câmpul de luptă. Cu siguranță, nici una dintre părți nu are nevoie de așa ceva. Este evident că sunt mai mulți doritori de a scoate din joc Rusia și Turcia decât cei interesați de existența unor relații bune între cele două țări, dar acesta nu este un motiv să faci pe placul celor dintâi. În sfârșit, în al treilea rând, m-aș înclina în fața liniei preponderent diplomatice a președintelui Vladimir Putin în afacerile internaționale, spre deosebire de abordarea occidentală, bazată pe amenințări și sancțiuni, pentru a impune ”singura poziție corectă”, adică cea occidentală.
”Sunt probleme? Haideți să ne întâlnim și să discutăm!” – această abordare a Moscovei nu s-a schimbat de mulți ani și, de fiecare dată, când nu a fost acceptată de omologi, au început problemele. Probleme despre care noi avertizasem, anterior. Se pare că, în pofida firii lui războinice, președintele Erdogan a simțit gustul pentru diplomația care poate proteja multe vieți și poate desface noduri ce par fără speranță de a fi desfăcute.
De aceea, chiar la începutul întrevederii, ambii lideri au vorbit mai mult despre relațiile ruso-turce, care, în opinia șefului Turciei, au atins un vârf și pe care noi, după cum a subliniat Putin, le prețuim foarte mult. Nu este o simplă demonstrație de politețe ci, mai degrabă, al patrulea factor care a făcut întâlnirea importantă și necesară pentru ambii politicieni – nivelul relațiilor reciproce, care s-au confruntat, în trecut, inclusiv recent, cu atâtea probleme rezolvate, încât starea lor bună are o valoare nu mai puțin importantă decât rezolvarea situației din Idlib.
Astăzi, aceste două chestiuni sunt direct legate între ele și alternativă la realizarea completă a înțelegerilor convenite de președinții Rusiei și Turciei, în septembrie 2018, privind zona de neescaladare din Idlib nu există, pur și simplu. Astăzi există un nou document, care vine să dezvolte acele înțelegeri. Ceea ce oferă un motiv de optimism. Chiar dacă nu garantează că nu vor exista alte crize. Orientul este ceva delicat, iar lucrurile delicate se rup des. Mai ales, când mulți sunt interesați de asta, inclusiv forțe aflate foarte departe de Orient. Astăzi, nu le-a ieșit. În schimb, au reușit Putin și Erdogan, ceea ce este esențial.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.