«Pe valul de sabotare a ”Minskului” se înscriu și mulți oficiali influenți din Ucraina, care vin în dezacord direct cu voința politică de reglementare declarată de președintele Zelenski. E adevărat, simpla voință nu este suficientă, este nevoie de pași concreți», a subliniat diplomatul rus.
Piatra de încercare pe această direcție o constituie punctul referitor la transferul controlului asupra graniței ruso-ucrainene. Kievul insistă că, mai întâi, trebuie să-și deplaseze militari în regiune și să stabilească un control total asupra graniței; numai după aceea, se poate vorbi despre organizarea de alegeri. Asta, în condițiile în care Acordurile de la Minsk prevăd o ordine exact pe dos.
În plus, înțelegerile convenite în urmă cu cinci ani, în capitala belarusă, de liderii Rusiei, Germaniei, Franței și Ucrainei, împreună cu grupul de contact de reglementare a conflictului din Donbass, indică necesitatea stabilirii unui dialog direct între Kiev și Donbass, dar Kievul ignoră și această cerință.
”Fără a se ține cont de părerea locuitorilor din Donețk și Lugansk, orice reglementare este imposibilă. Este timpul, în sfârșit, să se înțeleagă faptul că alegerile din Donbass se pot desfășura doar într-o atmosferă de încredere a populației față de procesul electoral”, a spus Nebenzea.
Moscova este îngrijorată și de tentativele Kievului de a înlocui Acordurile de la Minsk cu activități în alte formate. Diplomatul rus a amintit că Forțele armate ale Ucrainei încearcă să ocupe pozițiile insurgenților din ”zonele gri”, unde, în general, nu ar trebui să existe militari – nici ucraineni, nici insurgenți. «Nu trebuie încercată înlocuirea înțelegerilor de la Minsk cu alte formate, cum ar fi formatul ”Normandia”, creat tocmai pentru realizarea Acordurilor de la Minsk», a avertizat Nebenzea.
Printre altele, Kievul afirmă, periodic, că inclusiv ”formatul Normandia” trebuie lărgit prin invitarea la lucrări a Statelor Unite și a Marii Britanii, spre exemplu. E adevărat că, până acum, nu s-a ajuns și la demersuri concrete în acest sens.
Referindu-se la punctele îndeplinite de Kiev, Nebeznea a vorbit despre ”activitatea grupului de contact la Minsk și Misiunea specială de monitorizare a OSCE”, deși, situația din Donbas continuă să trezească îngrijorare la ONU și, în pofida faptului că – după cum constata Nebenzea la ședința Consiliului de Securitate al ONU din 18 februarie – Acordurile de la Minsk prevăd foarte clar încetarea totală a focului, amnistiere, reforma constituțională, desfășurarea de alegeri și, la final, restabilirea controlului guvernamental asupra întregii zone de conflict.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.