Hot News
Ministrul Șoigu, vizită importantă în Italia
18/02
Rusia suspendă intrarea pentru cetățenii chinezi
18/02

Deputații germani, împotriva desfășurării de trupe la granița cu Rusia

Sediul din Berlin al Reichstagului/ Foto: RIA Novosti

Guvernul Germaniei trebuie să interzică tranzitarea de către trupele străine a teritoriului țării și să renunțe la a susține viitoarele exerciții militare internaționale DEFENDER-Europe 20, care se vor desfășura sub conducerea Statelor Unite, se arată într-un mesaj al deputaților Partidului Stângii, citat de RT.ru. În loc să întreprindă pași pentru reducerea tensiunilor, autoritățile germane oferă sprijin în vederea redislocării spre est a trupelor și trimit un contingent la manevrele militare din regiunea Baltică și Polonia, arată parlamentarii. Analiștii ruși consideră că apropiatele exerciții oferă cadrul propice verificării logisticii și pentru ”o demonstrație de forță armată”.

Deputații germani din partea Partidului Stângii au elaborat un mesaj adresat Guvernului federal, căruia îi cer să renunțe ”la desfășurarea de trupe la granița rusă”, în cadrul manevrelor internaționale DEFENDER-Europe 20, programate pentru luna martie, desfășurate sub conducerea SUA și cu participarea NATO. Potrivit Alianței Nord-Atlantice, aceste exerciții vor reprezenta cea mai amplă, din ultimii 25 de ani, deplasare directă de forțe de pe teritoriul american pe continentul european. Astfel, vor fi trimiși circa 20.000 de militari. Documentul aleșilor germani arată, de asemenea, că în statele est-europene din imediata vecinătate cu Rusia, va fi pentru prima dată dislocată o divizie americană de tehnică blindată grea, iar Germania va fi traversată, spre Est, de 37.000 de soldați și 35.000 de mijloace de transport cu destinație militară.

”Faptul că NATO se joacă într-un mod atât de iresponsabil cu stabilitatea militară a Europei exact în zilele premergătoare împlinirii a 75 de ani de la cucerirea Berlinului de către Armata Roșie și de la victoria împotriva fascismului hitlerist constituie o insultă la adresa populației Rusiei și a multor oameni din alte țări ale fostei URSS, având în vedere că strămoșii lor au adus cel mai mare sacrificiu și au depus cele mai multe eforturi pentru eliberarea Europei de fascism, în anii celui de-al Doilea Război Mondial”, se arată în mesajul deputaților germani.

După cum subliniază Partidul Stângii, în loc să învețe ceva din această istorie și să întreprindă cei mai energici pași spre înțelegere reciprocă, dialog, detensionare și crearea unui sistem colectiv de securitate în Europa, la care să adere și Rusia, Guvernul german acordă un sprijin determinant în deplasarea de trupe spre est și trimite el însuși trupe la manevrele militare din regiunea Baltică și Polonia.

În opinia deputaților, autoritățile federale vor să folosească această oportunitate pentru a ”demonstra” odată pentru totdeauna utilitatea Germaniei în calitate de centru al logisticii militare. De dragul unei demonstrații de forță armată este pus sub semnul întrebării viitorul acordurilor încă în vigoare privind limitarea și controlul armelor în Europa, estimează parlamentarii în mesajul lor. Mai mult, în document se subliniază că, începând din 2014, NATO a efectuat pe flancul său estic de patru ori mai multe exerciții decât Rusia, pe teritoriul ei.

Comentând organizarea acestor exerciții militare în Europa, viceministrul rus de externe, Aleksandr Grușko, a apreciat, recent, că DEFENDER-Europe 20 contribuie numai la înrăutățirea situației din domeniul securității militare. ”Nu salutăm aceste manevre, ele sunt copie a războiului rece, iar rostul lor ne este absolut de neînțeles. Elementul principal va fi întărirea forțelor americane de pe continentul european pentru ”o confruntare” cu un inamic comparabil. Nu are nici o legătură cu situația reală din sfera securității în Europa”, a afirmat Aleksandr Grușko.

La rândul său, mininistrul de externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia va acorda atenția cuvenită acestor manevre. ”În total, peste 40.000 de oameni vor participa la exerciții. Firește că vom reacționa. Nu putem ignora procese care generează o mare îngrijorare. Dar vom reacționa astfel încât să nu se creeze riscuri inutile”, a spus șeful diplomației de la Moscova.

Potrivit spuselor sale, cercurile care au inițiat desfășurarea unor astfel de manevre nejustificate în Europa ”vor să provoace măsuri de răspuns, ceea ce ar conduce la o escaladare a stării de tensiune”. ”Un aspect deloc lipsit de importanță: tot ceea ce facem noi ca răspuns la amenințările create de NATO la adresa securității Rusiei, facem exclusiv pe teritoriul nostru. La fel cum și tot armamentul nuclear rus se află pe teritoriul nostru, spre deosebire de cel american”, a adăugat Serghei Lavrov.

Într-un dialog cu RT, expertul militar Viktor Litovkin, colonel în rezervă, a declarat că amplele exercuții nu au legătură doar cu dorința ”de a arăta mușchii”. ”Statele Unite antrenează capacitatea de manevrabilitate a trupelor lor, pentru asta sunt organizate, în primul rând, aceste aplicații. Firește, o asemenea manevră are darul de a demonstra că, la momentul necesar, americanii vor ”apăra” Europa de presupusa perfidie a rușilor și de agresiunea lor. Rusia nu intenționează să atace pe nimeni. Nu trebuie să uităm că, în ultimii 30 de ani, SUA și NATO i-au atacat pe toți, începând cu Iugoslavia și terminând cu Afganistan, Irak, Libia, iar din Siria nu vor să plece, deși nu i-a chemat nimeni acolo”, a subliniat expertul.

Fără susținere pentru manevre

Deputații germani din partea Partidului Stângii sunt convinși că desfășurarea de trupe în cadrul DEFENDER-Europe 20 afectează negativ sistemul de securitate colectivă în Europa, încalcă spiritul Actului Fondator Rusia-NATO și contravine tuturor eforturilor de reducere a tensiunii și de formare a încrederii. ”De aceea, Guvernul federal trebuie să acționeze, să interzică tranzitarea trupelor străine în cadrul Acordului ”2+4” și să pună capăt oricui spijin logistic acordat în conformitate cu acordul de desfășurare a trupelor”, se arată în mesajul deputaților din Bundestag.

RT menționează că Acordul ”2+4” exclude posibilitatea prezenței de trupe străine și arme nucleare în landurile federale estice. Acordul, cunoscut și ca Tratatul reglementărilor finale cu privire la Germania, a fost încheiat în 1990 între RDG (Republica Democrată Germană, n.r.) și RFG (Republica Federală a Germaniei, n.r.), precum și URSS, Franța, Marea Britanie și Statele Unite. Unul dintre principalele puncte ale documentului este garantarea suveranității depline a Germaniei asupra treburile ei interne și externe.

La rândul său, prin Acordul de desfășurare se subânțelege Acordul privind staționarea de forțe militare strâine pe teritoriul RFG, din 23 octombrie 1954, în baza căruia opt state NATO (Belgia, Danemarca, Franța, Canada, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie și SUA) au obținut dreptul de a-și amplasa trupe în Germania cu statut permanent. Deputații din partea Partidului Stângii cer ca acordul să fie anulat și să se facă în așa fel încât trupele străine să părăsească teritoriul republicii.

Îngrijorarea nemților este absolut firească, a comentat pentru RT analistul Vladimir Olencenko, cercetător principal la Centrul pentru studii europene al IMEMO (Institutul pentru Economie Mondială și Relații Internaționale). ”În principiu, pot fi înțelese temerile germanilor și ale altor țări legate de faptul că pe teritoriul lor, dar și pe teritoriul Poloniei și al regiunii Baltice, sunt desfășurate subunități militare ale Statelor Unite, care consideră aceste țări avanspoturi pentru eventuale confruntări armate cu Rusia”, a arătat el.

La rândul său, expertul Centrului pentru studierea problemelor de securitate, Konstantin Blohin, a apreciat că atitudinea Partidului Stângii demontrează, odată în plus, faptul că în relațiile dintre SUA și Germania s-a instalat o criză profundă.

”Vedem nedorința de a lua parte la aceste manevre. Vedem poziția Berlinului față de proiectul Nord Stream-2, nedorința de a cheltui 2% din PIB pentru NATO – o dispoziție care reflectă schimbarea treptată, dar determinantă, a traiectoriei politicii externe a Germaniei. Berlinul nu vrea să participe la diferite aventuri americane pe banii contribuabilului german. Această stare de spirit se constată nu numai în cercurile politice, dar și la nivelul societății”, a subliniat Blohin, într-o discuție cu RT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978612