”Da, am aprobat”, a spus Siluanov, adăugând că Guvernul va continua să colaboreze cu actuala conducere a băncii, să-l susțină pe șeful instituției, Gherman Gref, în planurile sale. ”Și sunt convins că eficiența activității Sberbank nu va face decât să crească”, a adăugat oficialul rus, citat de RIA Novosti. Venind în completare, cotidianul Kommersant notează că, după toate probabilitățile, contractul dintre Banca Centrală și Guvern va fi semnat prin luna martie.
Citându-l pe Siluanov, publicația precizează că, la un preț mediu al petrolului de peste 52 de dolari/baril, tranzacția va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Prima parte a pachetului va fi cumpărată, pentru 1,2 trilioane de ruble, încă din această primăvară, după intrarea în vigoare a respectivelor amendamente la Legea bugetului, urmând ca restul acțiunilor să fie preluat pe măsura acumulării de mijloace în FNB.
Siluanov a declarat, de asemenea, că mijloacele obținute din vânzarea Sberbank vor fi folosite pentru finanțarea măsurilor de susținere socială anunțate de președintele Vladimir Putin, care a cerut, printre altele, extinderea programelor de sprijinire a familiilor cu mulți copii, a ajutoarelor financiare destinate tinerelor mame, etc.
Ministrul de Finanțe a explicat că o mare parte din cele aproximativ 2 trilioane de ruble necesare în acest scop, va intra în buget grație tranzacției cu Banca Centrală, care va permite cheltuirea veniturilor acumulate din vânzările de petrol și gaze naturale. Cu bani din FNB va fi preluat, la prețul de piață, pachetul de acțiuni Sberbank (50% plus 1 acțiune) ce aparține BC. Treptat însă, Banca Centrală va restitui la bugetul de stat jumătate din aceste venituri (1,25 trilioane de ruble), așa cum impune legislația în domeniu, subliniază cotidianul ”Vedomosti”.
Astfel, prin intermediul Băncii Centrale, banii cumulați în fond din hidrocarburi vor intra în bugetul federal, dar nu ca venituri realizate din petrol și gaze naturale. În opinia lui Siluanov, o astfel de schemă va permite ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite, fără a încălca legea bugetului. Dacă mijloacele FNB ar fi folosite pentru cheltuieli curente, formal acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a regulilor bugetare, a arătat Natalia Orlova, economist șef la Alfa-bank.
Ca răspuns la atacurile lansate de pe teritoriul Ucrainei în adâncimea teritoriului Rusiei (asupra Regiunii…
După învestire, președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, ar putea începe o reînnoire radicală…
Cel puțin 16.500 de civili au fost răniți, dintre care 884 de copii De la…
Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…
Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…
Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…
This website uses cookies.