Rusia creează o armă împotriva rachetelor hipersonice
13/02Generalul-erou Marin Dragnea a trecut în eternitate
14/02Ministerul apărării: Ce pericol ascunde revizuirea istoriei
Încercările de a prezenta URSS drept vinovată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, alături de Germania hitleristă, s-ar putea întoarce împotriva Occidentului, deoarece data declanșării războiului ar putea fi considerată data împărțirii Cehoslovaciei, cu participarea Poloniei, în 1939, a declarat vice-ministrul rus al Apărării, generalul Andrei Kartapolov, șeful Direcției politico-militare a Forțelor Armate ale Rusiei.
Invitat la emisiunea ”Materiale secrete” a postului de televiziune ”Zvezda”, Kartapolov a analizat mitul vehiculat dincolo de granițele Rusiei, conform căruia încheierea, în august 1939, a tratatului de neagresiune sovieto-german, ar fi contribuit la izbucnirea războiului.
”Întreaga lor politică modernă (a autorilor acestor mituri) nu își propune decât să contracareze Rusia, într-un fel sau altul”, a arătat Kartapolov, subliniind că al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, când Germania a atacat Polonia.
”Dacă noi, acum, venim și spunem că trebuie să revizuim (istoria acelui război), pot fi numite și date mult mai timpurii”, a apreciat vice-ministrul rus al Apărării, menționând că ”poate fi indicată data Anschluss-ului Austriei, dar și data când a fost împărțită Cehoslovacia”.
Anul trecut, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amintit că, nu cu mult înainte de izbucnirea războiului, Polonia a făcut, la un moment dat, cauză comună cu Germania hitleristă și, în 1938, a participat, împreună cu Ungaria, la împărțirea Cehoslovaciei. Declarația a fost făcută ca răspuns la rugămintea de a comenta rezoluția adoptată de Parlamentul European, în septembrie 2019, care condamnă regimurile totalitare.
În ianuarie, președintele a amintit, de asemenea, că Rusia și-a propus să înființeze un centru de informare și analiză cu acces general, bazat pe documentele de arhivă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.