Categories: Context

Șah prudent al Washingtonului în “vecinătatea imediată” a Rusiei (II)

Corneliu VLAD

Turneul oficial al secretarului de Stat al american Mike Pompeo în țări din “vecinătatea imediată” a Federației Ruse, început în Ucraina și Belarus s-a încheiat, după Kazahstan și Uzbekistan, cu participarea sa la summitul ministerial 5+1 de la Taskent, care reunește cele cinci state foste republici unionale sovietice din Asia Centrală (Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan) și Statele Unite, unde șeful diplomației de la Washington a avut convorbiri bilaterale cu miniștrii de Externe ai fiecăreia dintre aceste republici. În cele două state central-asiatice vizitate, Pompeo a tratat probleme ale cooperării bilaterale care au, în contextul regional, nuanțe specifice. Kazahstanul, țara cea mai dezvoltată economic din regiune, este apreciată drept “cel mai apropiat aliat al Rusiei”, dar și principalul partener economic și beneficiar al investițiilor americane din zona, iar Uzbekistanul, țara cea mai populată din regiune, are statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică și se pronunță pentru reînnoirea cadrului de cooperare în cadrul acestei organizații. În ambele țări s-au încheiat un număr de acorduri de cooperare economică semnificative. Statele Unite și-au reafirmat intenția de a dezvolta relațiile și pe alte planuri, ținând seama că această regiune se află la încrucișarea strategică a Afganistanului, Chinei, Iranului și Rusiei“, cum remarca ziaristă uzbeka Navbahor Imamova. “Washingtonul a declarat în trecut că nu dorește să fie un competitor cu Rusia și China în regiune”, amintea ea, dar ministrul de Externe uzbek Abdulaziz Kamilov a ținut să sublinieze, în timpul vizitei, că țara sa dorește să evite “consecințele politice” pe care le poate avea “o competiție în regiunea noastră între mari puteri”. Declarații similare au făcut și liderii Kazahstanului. De fapt, toate statele din zona evita să adopte atitudini critice la adresa Moscovei și Beijingului.

În ce-l privește, înaltul demnitar american s-a abținut să formuleze critici la adresa Rusiei, dar s-a pronunțat în termeni energici împotriva liniei politice a Beijingului în problema minorităților naționale și a avertizat statele din zona asupra dependenței pe care ar reprezenta-o pentru ele strângerea relațiilor economice cu China. “Statele Unite – scrie cotidianul rus “Kommersant” – caută să detașeze țările din Asia Centrală de axa ruso-chineză și să le implice în proiecte securitare și energetice gestionate de Washington, mai ales în ce privește Afganistanul”. Statele Unite negociază cu Kazahstanul și Uzbekistanul posibilitatea lansării de proiecte comune în domeniul tranzitului, dar mai ales în plan militar, solicitând acestor țări să-și deschidă cerul pentru operațiuni de recunoaștere ale Pentagonului, adaugă ziarul citat. “Kommersant” mai face cunoscut că Rusia va participa în acest an la o a treia rundă de negocieri cu statele central-asiatice și dorește să extindă colaborarea sa în cadrul Organizației Tratatului de securitate colectivă.

Pe ansamblu, vizitele șefului diplomației americane în statele ex-sovietice din Asia Centrală s-au soldat cu o serie de acorduri de cooperare economică, dar în plan politico-diplomatic și militar intențiile Washingtonului nu s-au finalizat în decizii concrete. “Negocierile lui Pompeo cu liderii din aceste țări au arătat că SUA caută să distrugă relațiile îndelungate ale acestor țări cu Rusia”, deși înaltul oaspete american a dat asigurări că “nu dorește să plaseze fostele republici sovietice în fața unei decizii dificile de a alege între Moscova și Washington” – încheie “Kommersant”.

În trecut, rememorează într-un comentariu agenția France Presse, SUA și NATO au avut în zonă o importantă prezenţă logistică în anii războiului din Afganistan, prezenţă astăzi inexistentă. În schimb, Rusia şi-a menţinut bazele militare şi se află în fruntea unei alianţe militare şi a unei uniunii economice şi vamale care cuprinde mai multe ţări din regiune şi îi asigură o influenţă constantă, dincolo de legăturile istorice şi culturale. Asia Centrală este, de asemenea, puternic legată economic de China, care a inclus regiunea în ambițiosul său proiect al Noului Drum al Mătăsii.

Demersurile actuale ale Washingtonului în raporturile sale cu statele din “vecinătatea imediată” a Federației Ruse, fie ele din Europa Răsăriteană sau Asia Centrală, par de aceea mai degrabă o replică întârziată a doctrinelor sterile ale Administrațiilor americane din trecut, de “îngrădire” (containment) sau izolare a Rusiei. Nu întâmplător, editorul publicației occidentale “The Diplomat”, Caterine Putz, amintea că Statele Unite intenționează să formuleze o nouă strategie a SUA pentru regiunea Asiei Centrale.

owner

Recent Posts

Lavrov, despre principala contradicție din actuala viață internațională

Discursul lui Serghei Lavrov, ministrul afacerilor Externe al Federației Ruse, în cadrul conferinței de presă…

3 ore ago

Janos Boka: Președinția poloneză a UE trebuie „încălzită la microunde”

Președinția poloneză a Uniunii Europene a început prost, ea trebuie ”încălzită la microunde” pentru a…

4 ore ago

Lavrov: Cutiile negre AZAL nu au confirmat unele dintre informațiile mass-media

Decodificarea cutiilor negre ale avionului Azerbaijan Airlines (AZAL) nu confirmă unele dintre concluziile preliminare prezentate…

5 ore ago

Patrușev: Nu este exclus ca Ucraina să-și înceteze existența în 2025

Nikolai Patrușev/ Foto: RIA Novosti Ucraina își poate înceta existența ca stat în 2025, a…

7 ore ago

Lavrov: Rolul jucat de Merkel și Hollande în minciuna cu Acordurile de la Minsk

Fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Francois Hollande (în imagine) au ignorat…

7 ore ago

Fost europarlamentar îi cere lui Zelenski să nu mai fie pion al SUA

Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…

o zi ago

This website uses cookies.